WIEGO Nieuws – Maart 2020

VAN DE REDACTIE

Wandelen voor de lol in eigen land wordt steeds populairder onder Nederlanders. Afgelopen jaar werd dat 400 miljoen keer langer dan een uur gedaan waarbij ondanks de “gratis benenwagen” toch voor bijna een miljard euro werd besteed aan versnaperingen. Uit cijfers van Gastvrij Nederland, NBTC-NIPO en CBS blijkt dat de laatste tien jaar deze buitenactiviteit fors toeneemt. Wandeltochten staan nu met 15% van de vrijetijdsactiviteiten op nummer 1, gevolgd door uitgaan (9%), passief recreëren ((9%) , winkelen (7%), fietsen (5%) en fitness (4%0. Het trendrapport “toerisme, recreatie en vrije tijd 2019” geeft aan dat twee derde van de Nederlandse bevolking regelmatig wandelt. Gemiddeld twee uur over een afstand van acht kilometer. “Slechts” 40% is 55-plusser en de helft start de wandeling thuis. Een woordvoerder van KWBN (Kon. Wandelbond Nederland) geeft aan dat “lopen niet suf is”. Dat imago is allang achterhaald. Er zijn namelijk zoveel verschillende vormen van wandelen. Zo is er een trend naar meer beleving zoals lopen tussen theatervoorstellingen, struintochten in de ongerepte natuur met een gids, weg van de gebaande wegen, in het buitenland de bergen in en natuurlijk ook bij ons in Nederland inspanningen als de Vierdaagse van Nijmegen. Volgens koepel Gastvrij Nederland zijn er in Nederland meer dan 45.000 kilometer aan wandelnetwerken, bijzondere routes en streekpaden.. De motieven om te wandelen zijn herkenbaar volgens NBTC-NIPO Research: buiten zijn in de frisse lucht, ontspanning en “het hoofd leegmaken”, beweging en conditie, en sociale contacten. Ook jongeren trekken vaker de wandelschoenen aan. Het is een manier om samen bezig te zijn. Nederland heeft daarbij het voordeel dat er een goede infrastructuur is voor wandelaars. Verder is mooi meegenomen dat de kosten redelijk laag zijn om toch lekker te bewegen terwijl de belasting voor onze gewrichten relatief laag is. Alles bij elkaar genomen is er maar één conclusie: wandelen is gezond. Maar daar zijn met name de georganiseerde wandelaars (wandelaars die zijn aangesloten bij een wandelvereniging of wandelbond) al jaren van overtuigd. Anders hadden zij de moeite niet genomen om een lidmaatschap aan te gaan. Alleen vormt deze groep een minderheid in de totaliteit van wandelaars. Mogelijk dat deze groep een deel van de andere wandelaars (met name de jongeren) kan overhalen om ook de verenigingen en de (landelijke) wandelbond in Nederland te komen versterken.
De redactie.

OPROEP VOOR MEDEWERKERS

Onze vereniging organiseert de komende tijd de Avondvierdaagse in mei 2020. Bij dit evenement hebben wij hebben hulp nodig voor:
-verkeersregelaars;
-(mogelijk) uitdeelpost(en).
Wilt u weten wat een functie inhoudt of kunt u helpen, neem dan contact op met onze secretaris.

VERZORGING TIJDENS DE NIJMEEGSE VIERDAAGSE

Van 21 t/m 24 juli 2020 worden in Nijmegen de 104e Int. Vierdaagse Afstandsmarsen gehouden. Afgelopen jaar hebben onze leden en hun kennissen gebruik kunnen maken van de verzorgingsposten langs het parkoers door St. Wandelsport Dordrecht e.o. (SWD). Ook dit jaar bestaat die mogelijkheid weer. De deelnamekosten zijn dit jaar € 18.00. Daarvoor staan er op alle posten dixi’s speciaal voor de wandelaars die deelnemen aan deze verzorging. Ook is er de mogelijkheid om onderweg of na afloop geholpen te worden door ehbo-ers van deze verzorging. Op de afstand 30 km staan dagelijk 2 tot 3 posten en op de afstsanden 40 en 5 km staan 3 tot 4 posten. Aanmelden voor deze verzorging kan via onze secretaris, Hans v.d. Bruggen.