2005-11-12 – Rotterdam-Zuid, 27e Herfsttocht

Op zaterdag 12 november 2005 vertrok de bus van W.I.E.G.O. met 43 leden naar Rotterdam om daar deel te nemen aan de 27e Herfstwandeltocht van de Rotterdamse Wandel- & Ontspanningsver. “Sportbondvrienden”. Door gebrek aan vrijwilligers en jeugd zou dit de laatste keer zijn dat Sportbondvrienden deze tocht organiseerde, maar inmiddels is de Regiovereniging Zuid-Holland van de KNBLO-NL bereid gevonden om deze mooie en goedbezochte wandeltocht voort te zetten.
 
Rond 10 uur vertrokken de leden van W.I..E.G.O. voor hun tocht van resp. 5, 10, 15 of 25 km vanaf de kantine van Korfbalver. De Sperwers aan de rand van het Zuiderpark. Na vertrek ging het direct dit park in, waarna ook nog langs een volkstuincomplex gewandeld werd dat in dit park ligt. Momenteel ligt het park weer op de schop. Zo wordt er onder meer een nieuwe grote vijver gegraven, waarin inmiddels een paartje aalscholvers was te zien. Nadat de Groene Kruisweg was overgestoken werd in het park een groot landhuis uit 1591 gepasseerd en een stellingmolen, terwijl iets verder een kinderboerderij lag. Van het feit dat we in de wereldstad Rotterdam liepen, was door dit alles niets te merken.
 
Hierna liepen we langs de rand van de naoorlogse wijk Pendrecht en zagen daar een moedereend met nog 5 kuikens (het is al herfst). Hier was de splitsing met de 5 km-afstand en liepen de andere wandelaars verder langs volkstuincomplex De Wielewaal aan de Schulpweg,waar na 3½ km een rustmogelijkheid was, waar echter weinig gebruik van werd gemaakt. Daarna wandelde men naar en langs de werkplaats en het opstelterrein van de metro aan de Waalhaven. Hier was tevens de splitsing met de 10 km-afstand. Na 5½ km kwamen de wandelaars bij de kruising van de Groene Kruisweg en de zuidelijke rondweg. Nadat onder de totaal 4 viaducten was doorgelopen, was de splitsing met de 15 km-afstand en wandelden de anderen naar en over het industrieterrein van het plaatsje Rhoon. Hierna ging het door de parken van de Rhoonse wijk Ghijseland en werd ook de Kleidijk met de oorspronkelijke woningen en boerderijen gevolgd. Na de kruising met de Dorpsdijk werd Rhoon weer verlaten en wandelde men richting Poortugaal. Dat plaatsje zagen de wandelaars echter alleen maar vanaf afstand, want zo’n 100 meter na het bord bebouwde kom kwam alweer het bord einde bebouwde kom. Nu wandelde men terug naar Rhoon langs een weg tussen de weilanden, waar een biddende buizerd werd opgemerkt. Voor zover te zien was, ving hij echter niets.

 In Rhoon was de rust na zo’n 12 km in café De Gouden Arend. Dit is nog een bruin café en, volgens opschrift, stamt het uit 1631. Na deze rust wandelde men over de havendam en daarna over een smal pad door de grienden (een natuurgebied). Dit stond vol met knotwilgen, die echt nodig geknot moeten worden. In veel wilgen langs het pad groeiden zelfs andere planten en bomen, maar mooi was het wel. Na de grienden liep men over het Oude Maaspad langs de golfbaan Hoge Veld en daarna langs het recreatiegebied langs de Oude Maas. Dit werd verlaten en via het Molenpolderpad ging het naar en door de Barendrechtse nieuwbouwwijk Carnisselanden om tenslotte uit te komen in het voormalige gehucht Smitshoek, waar na 19½ km weer een rustmogelijkheid was en de samenkomst met de 15 km-afstand was. Hierna wandelde men weer onder de zuidelijke randweg door naar de Charloise Lagendijk, waar je je nog steeds buiten waant en niet in Rotterdam. Hier was de samenkomst met de 10 km-afstand en liep men verder door het Clara-kinderbos. Vervolgens liep men door Zuidwijk langs het winkelcentrum Slinge en kwam men na de Oldegaarde weer in het Zuiderpark en was de samenkomst met de 5 km-afstand. Verder liep men een stukje langs de Zuiderparkweg onder het metroviaduct en na een paar korte paadjes door het park was men weer terug op de starplaats. De tocht was iedereen goed bevallen want hoewel het bij vertrek uit Breda wat druilerig weer was, hadden de wandelaars de hele dag verder prachtig najaarsweer.

Omdat de startplaats maar een paar honderd meter van winkelcentrum Zuidplein was gelegen, hadden de leden van W.I.E.G.O. op de kortere afstanden de gelegenheid te baat genomen om na afloop van hun wandeling nog even te gaan shoppen.