WIEGO Nieuws – November 2018

UITNODIGING ALGEMENE LEDENVERGADERING
Op vrijdag 30 november 2018 vindt de Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van Wandelsportvereniging “W.I.E.G.O.” plaats in gebouw “Mariëndal”, Duivelsbruglaan 13, 4835 JD Breda (wijk Ginneken). Deze vergadering begint om 19.30 uur. Via email krijgt u nog een aparte uitnodiging met de agenda en de bijbehorende stukken.

EVENEMENTENJAARGIDS 2019 VAN WANDELBOND KWBN
Binnenkort ontvangen onze leden van wandelbond KWBN weer de Wandelevenementen Jaargids 2019. Omdat niet iedereen deze jaargids gebruikt ofnodig heeft, vragen wij u om deze gids dan aan onze secretaris. Hans v.d. Bruggen te geven. Daarmee kunnen wij andere wandelaars weer een plezier doen. Ook steunt u de vereniging daarmee. Gooi het dus NIET bij het oud papier. 

DIABETES CHALLENGE
Vanaf eind maart jl. vond onder meer in Breda vanuit de wijk Boeimeer de Diabetes Challenge plaats. Deze Challenge was niet alleen bedoeld voor mensen met diabetes maar ook voor mensen met andere beperkingen. Het doel was om in 20 weken het prestatieniveau door middel van wandelen omhoog te brengen. De groepjes die door een aantal leden van WIEGO werden begeleidt bestonden bij aanvang totaal uit 17 deelnemers. Uiteindelijk hebben 12 deelnemers de Challenge volbracht met een afsluitend evenement op 29 september jl. in Amsterdam vanuit het Olympisch Stadionplaats vindt. Dit alles stond onder supervisie van de Bas van der Goor Foundation.

SPORTCAFÉ
Op 11 oktober 2018 organiseerde Breda-Actief (na drie jaar) weer een “Sportcafé”. Dit keer vond dit Sportcafé plaats in de kantine van hockeyclub Push. Ook WIEGO was deze avond vertegenwoordigd. Dit keer stond het Sportcafé in het teken van vernieuwen en aan de hand van praktijkvoorbeelden en reacties van de deelnemers werd gezocht naar de uitdagingen en vernieuwingen waarmee de sportverenigingen aan de slag kunnen.

JUBILARISSEN VIERDAAGSE
Op donderdag 25 oktober j.l. organiseerde Regio Brabant-Zeeland van de wandelbond KWBN weer de jaarlijkse avond om de jubilarissen van de afgelopen Nijmeegse Vierdaagse en de Apeldoornse Vierdaagse extra in het zonnetje te zetten door ze te huldigen. Daarbij kreeg iedereen, die dit jaar bij deze Vierdaagsen de beloning voor de 5e, 10e, 25, 40e of 50e maal heeft gekregen van de Regio een herinneringsspeld en een boeket bloemen. Van de 5 jubilarissen in onze vereniging waren er 4 aanwezig. 

Bredaas beRaad
Op 30 oktober was WIEGO en alle andere Bredase sport- en vrijwilligersorganisaties uitgenodigd voor een avond met gemeenteraadsleden in het stadhuis. WIEGO was daar vertegenwoordigd met 4 bestuursleden om de wandelsport meer zichtbaar te maken bij de gemeenteraad. Omdat wandelsport geen wedstrijdsport is maar wel een prestatiesport komt onze sport weinig in de belangstelling bij onder meer de media. Ook kon worden gekeken naar de subsidiemogelijkheden en locaties voor start- en rustmogelijkheden bij wandeltochten.

Najaarsvergadering van Regio Brabant-Zeeland van KWBN
Op zaterdag 10 november a.s. vindt in Tilburg de Najaarsvergadering van Regio Brabant-Zeeland van KWBN plaats. KWBN (Kon. Wandel Bond Nederland) is de wandelbond waar WIEGO bij is aangesloten. KWBN is verdeeld in een aantal regio’s  en WIEGO valt onder Regio Brabant-Zeeland. Een aantal bestuursleden zal naar deze halfjaarlijkse vergaderring gaan om daar mee te praten over het beleid van de bond voor wandelend Nederland. Dit zal de laatste jaarvergadering zijn die de betreffende regio kan organiseren omdat door een herstructurering van de KWBN per 1 januari a.s. alle 6 bestaande regio’s worden opgeheven. Het bestuur zal dan ook proberen om daar hun wensen en klachten kenbaar te maken en daarmee invloed trachten uit te oefenen op het te bepalen beleid.

2018-09-20 Zuiderwaterliniemars

MARS Zuiderwaterlinie 2018

Van 16 t/m 23 september 2018 vond in Noord-Brabant de Zuiderwaterliniemars plaats. Dit was een tocht waarbij 165 km van de totaal 290 km-lange Zuiderwaterlinie werd afgelegd. Daar bij werd vanuit Grave en Bergen op Zoom naar Heusden gelopen waar op 23 september de afsluitende festiviteiten plaats vonden. Totaal hebben 700 mensen meegedaan aan deze mars. Sommigen hebben alle dagen meegelopen, anderen weer één of meerdere dagen. Daarbij werden 11 vestingsteden in 8 dagen bezocht. Donderdag 20 september was het de beurt aan de mars van Terheijden naar de Spinolaschans bij het Markkanaal. Totaal 60 deelnemers waren er deze avond waaronder 4 leden van WIEGO. De volgende avond, vrijdag 21 september, vond de volgende mars plaats vanaf de kinderboerderij in Breda-Noord naar de Slotjes in Oosterhout. Daaraan deden 50 deelnemers mee waaronder vier (andere) leden van WIEGO. De organisatie van de Zuiderwaterliniemars was na afloop zeer tevreden over de opkomst en de wijze waarop een en ander heeft plaats gevonden.

2018-05-19 – De Franse Slag

KAPELLE – 5E DE FRANSE SLAG 

Zaterdag 19 mei op naar Kapelle. Daar liepen we deze wandeltocht. Twee jaar terug heb ik de aanleiding van deze tocht al eens beschreven. Voor 9.30 uur waren we al in Kapelle, want ik wilde optocht met historische legervoertuigen niet missen. Na een welkomst woord van de Burgemeester begon met een muziekkorps voorop deze optocht .Eerst een oud leger Opeltje met het embleem van het Franse 271e Regiment Infanterie dat hier gevochten heeft. Ook zagen we nog een tank van het Nederlandse leger met huzaren aan de bediening.

Toen naar dorpshuis De Vroone voor de inschrijving. Peter en Lia kwamen ook al snel binnen. Na de koffie konden we aan de 15 km. beginnen. De route was aangepast want ten gevolge van de 5e keer kon de enige nog varende houten mijnenveger worden bezocht. Die lag aangemeerd in een buitenhaven van Vlissingen. In 1953 gebouwd maakte een aantal van deze mijnenvegers de Nederlandse kustwateren weer veilig. Dit museumschip heeft als thuishanen Hellevoetsluis. Oud marine personeel geeft uitleg over alles. Hier was ook de rust op 5 km. met stempelpost. Het schip bekeken en de uitleg over hoe het ruimen van die mijnen te werk ging gehoord.

Koffie gedronken, een boterham genomen en toen weer verder. Jammer was dat de route nu een heel stuk langs een drukke Provinciale weg ging. Maar een mens kan niet alles hebben. Op punten waar tijdens de strijd in die dagen iets gebeurd was, bordjes met uitleg en foto’s uit de meidagen van 1940. Onderweg op 12 km. nog een rust bij het Fruitmuseum. Een mooie gelegenheid voor de lunchpauze. Natuurlijk ook op het Ereveld in Kapelle. Hier had 2 dagen terug de herdenking van die strijd plaats gevonden. Heel veel kransen en bloemstukken bij het monument. Bij elkaar een heel kleurrijk gezicht. Opvallend ook een krans van de Duitse ambassade wat bij veel herdenkingen nog niet mogelijk is.

In de richting van Kapelle en Biezelinge. Hier is een klein oorlogsmuseum “VITALITIE“. Hierin vnl. paspoppen met de uniformen van alle bij strijd op Walcheren betrokken strijdkrachten met wat klein ander materiaal. Keurig uit gestald in vitrines. Maar met heel veel lopers die er een kijkje kwamen nemen te vol. Iets verder buiten was weer een re-enactment van voertuigen die in de ochtend in de optocht meereden aangevuld met allerlei ander materiaal wat in de strijd een rol speelde. Hier een poosje rond gekeken en wat foto’s gemaakt. Er zijn toch heel veel mensen die materiaal uit de 2e Wereldoorlog opknappen en in stand houden.

Het dorpshuis was vlak bij. De controle kaarten ingeleverd, sticker en stempel gekregen. Na een drankje weer huiswaarts. Deze week bij elkaar toch weer 83 km. gelopen.

Arie de Bloeme.

2018-07-01 Inge Mol – Op weg naar de Vierdaagse

Op weg naar de Vierdaagse (door Inge Mol – van Egmond) 


Van Gogh Loop – Zundert

In de serie “Op weg naar de Vierdaagse” ging ik zaterdag 2 juni 2018 naar de Van Goch Loop in Zundert. Het was de 10de editie van deze Van Goch-wandeltocht. Het was een schitterend mooie tocht met heel veel zorg uitgezet. Mooie rusten, veel bos, maar wel onbegaanbare paden. Ik werd rond 7,00 uur door de deeltaxi opgehaald. Rond 7,40 uur een kopje koffie drinken en me inschrijven voor de 30 km. Ik ging allen op pad. Bij de eerste rust op 7,247 km kwam ik bij een hele mooie en leuke rust op de Heiningstraat 7 in Achtmaal om 9,12 uur. Hier was ook de splitsing van 15 en 30 km.

Om 9,30 uur wilde ik weer verder lopen toen Wendy v.d. Poll en Carin Benders er aan kwamen. Ik had de koffie en koek al op dus ging ik weer verder door een stuk bos waar ik de oriëntatie kwijt was. Geen pijl gemist, was ook heel goed gepijld. Daar kwam ook Wendy voorbij en Carin. Hoewel wij afzonderlijk van elkaar waren gestart, hebben we vanaf hier met ons drieën samen verder gelopen. Zo kwamen wij bij de internationale Camping Priem om 11,14 uur aan en rond 12,00 uur weer verder. Nog 12 km te gaan. Ook langs de paters gekomen waar het Zunderts trappist gebrouwen word. En nog een heel stuk bos waar we dwars door de varens hebben gelopen, linke soep maar wel mooi. Heb ik toch de stok maar gepakt, is zeker zo veilig.

De laatste rust was bij de Moerse bossen om 13,20 uur. Een heerlijke ratler gedronken. Rond 13 50 uur weer op pad na 24,446 km. Nog even door het bos met nog 5 km te gaan. Ik had inmiddels voor Wendy en mij de deeltaxi besteld voor 15.45 uur en ja, tring tring, een beller. Kees: waar ben je nou. Ik: op de laatste 5 km. Ja hoor moeten morgen naar stad, scheerapparaat kapot. Ik: nou het zal wel; gelukkig was het niet gerepareerd door mij. Om 14,48 uur liepen wij samen binnen. Een mooie wandeldag. Nu nog even naar mijn zus die ook jarig was vandaag. Om 15,30 uur kwam ook de taxi. En hierna nog twee ritten van huis naar mijn zus en weer naar huis om 20,00 uur. Kortom een mooie dag.

Jubileumtocht van RWV te Rotterdam

Zaterdag 9 juni 2018 zijn Kees en ik weer met WIEGO naar de 90 jarige Rotterdamse Wandelsport Vereniging (RWV) geweest. Het was al weer een tijd geleden dat ik daar was geweest. Wij gingen rond 8.30 uur van huis weg om met de bus van WIEGO naar Rotterdam te rijden. Rond 10.00 uur op de plaats van bestemming. Even zoeken waar wij moesten zijn. Nou snel gevonden. Wij gingen van start met 10 personen op de 25 km. En Kees liep ook al gelijk weg. Een mooi en afwisselend parcours. Kees liep zonder te kijken bij de splitsing van de 25 en 15 km bij de Molenlaan met Hans Zijlmans mee. Die zei: welke afstand loop jij? En Kees zei vol trots: op de 15 km. Ik was wat achter en wij zagen ook Kees. Die kwam weer op het goede spoor.

Wij liepen langs de rivier de Rotte en om de Bergsche Plas bij Hillegersberg. Wij waren om 11,52 uur op de eigen rust op 9.265 km in een park bij Schiebroek. Even soep en brood gegeten. Daarna gingen wij weer door. Teun ik en liepen even vooruit. Een mooie wandeling. Bij de tweede rust gingen wij even wat drinken en op de anderen wachten. Die waren er binnen 5 minuten. Hier waren wij op 13.010 km bij HSV Saints (hand- en softbalvereniging).rond 12,50 uur en rond 13,00 uur weer door. Weer een stuk bos langs de Rotte Meren (het Lage Bergsche bos) en ook een mooi stuk. En het weer was ook perfect.

Bij de laatste  rust op 20.350 km kwamen wij ook de rest tegen die bij tweede rust door waren gelopen. Hier waren wij rond 14,18 km en na een heerlijke fruithapje was er nog 5 km te gaan. Rond 14,30 uur gingen wij met ons groepje weer verder. Het was een mooie wandeltocht, goed verzorgd en goed gepijld. Wij waren allemaal rond 15,30 uur weer terug. En zonder te vallen en na een biertje reden wij naar huis na een mooie wandeldag. Zondag een rustdag.

Graafstroomtocht te Oud-Alblas

Zaterdag 16 juni 2018 samen met Kees weer met de bus naar Oud-Alblas. Wij gingen rond 8,30 uur van huis weg. Er was bij onze halte niemand die mee ging. Wel bij de Lunet en in de Haagse Beemden. Rond 10.00 uur waren wij al op de plaats van bestemming. Een mooie en nieuwe startlocatie in sporthal De Beemd. Na een kopje koffie gedronken te hebben gingen Kees en ik van start. Kees om 10.15 uur van start voor de 15 km en ik voor de 20 km. Veel lange wegen  maar goed gepijld.

Een mooie wandeltocht met mooi weer. Bij de rust even wat drinken. Daarna ging Kees op zijn afstand verder en ik op mijn afstand. Kees moest nog 5 km en ik nog 10 km. Rond 12.30 uur was Kees weer terug op de startplaats. Na heerlijk en gemakkelijk te hebben gelopen was ik ook weer om 14,00 uur bij De Beemd. Hier wat gedronken en gezellig geklets en genoten. Het was een mooie wandeldag. Om 16 15 uur was het weer vertrektijd om naar Breda te gaan. En om 17.20 uur weer thuis binnengelopen. Zondag heerlijk thuis 

Landgoederentocht te Chaam

Alweer een verslag in de serie “Op weg naar de Vierdaagse”. Vandaag (23 juni) ging ik weer eens op pad naar Chaam naar de Landgoederentocht. Ik vond het jammer dat de organisatie niet op de landgoederen mochten wandelen maar niettemin een hele mooie wandeltocht. Het startbureau was bij De Steengroeve in Chaam aan de Industrieweg 24. Ik gig met de deeltaxi die om 6,45 uur al voor stond. Het was nog nooit voorgekomen dat ik als eerste bij de start was. Maar bij De Steengroeve was de koffie al klaar. Dus eerst een kopje koffie drinken en hierna inschrijven voor de 30 km. Ik wilde net weg gaan, kwamen Theo en Hennie er aan. Ik had ook geen haast dus nog een kopje koffie.

Rond 8,00 uur zijn wij van start gegaan. Bij De Fazanterie op 13,5060 km was ik rond 10,20 uur. Het was al heel druk, maar toch een kopje koffie. En rond 10,40 uur weer door. Hier was Kees Frijters ook op de wandeltocht, Bij landgoed Valkenburg en landgoed Anneville wilde ik toch even een foto maken. Bij de hut was geen officiële rust ben ik rond 12,00 uur even gaan picknicken En ook heel leuk was het bij Toontje Schoen en De Pimpelmees.

Toch even kijken rond 13.00 uur op 23,840 km. Even een ijsje gegeten, knoei knoei. Weer verder. Ook leuke en mooie binnenpaadjes. Bij cafetaria De Gouden Leeuw doorgelopen. Op 26 .870 km bij de Wildertstraat even rechtdoor gelopen om een rust te pakken bij Ofcours op 29 km om 14,07 uur en een heerlijk biertje Chaamse Dubbel. Na 1 km weer terug op het parcours en om 14,55 uur liep ik weer binnen waar ook twee bussen waren. Wsv De Vrijbuiters en wsv Kinderdijk waren er ook. Rond 15,50 uur belde de deeltaxi en die stond gelijk aan straat. Rond 16,30 uur weer heerlijk voldaan thuis. Zondag weer een “Op weg naar de Vierdaagse” maar dan in onze eigen mooie stad Breda.

 

2018-05-26 Heuvelrugwandeltocht

Heuvelrugwandeltocht 2018 Veenendaal

Zaterdag 26 mei 2018 ging WIEGO met een volle bus richting Veenendaal om daar weer de Heuvelrugtocht te lopen. De Utrechtse heuvelrug is een stuwwal die is gevormd in de voorlaatste ijstijd, ongeveer 150.000 jaar geleden. Landijs kwam vanuit Scandinavië deze kant op en stuwde de bodem op tot een heuvel. Deze heuvels vormen nu het prachtige, bosrijke natuurgebied De Utrechtse Heuvelrug. Tijdens de Heuvelrugwandeltocht kun je dit gebied uitgebreid ontdekken. Af en toe moet je flink klimmen, maar de mooie vergezichten op de top maken de inspanningen meer dan waard. Je loopt niet alleen door de natuur, want je doet ook een plaats als Amerongen aan. De tocht kent diverse hoogtepunten, sommige letterlijk. Vanaf de Elsterberg heb je een prachtig uitzicht richting Amersfoort. Nadat je bovenop de Amerongseberg van een prachtig uitzicht hebt kunnen genieten, wacht je een mooie afdaling.

Dit jaar kreeg de tocht nog een extra bijzonder tintje doordat men ‘In het spoor van schrijver en dichters’ liep. De organisatie, Rotaryclub Veenendaal Regio, zorgt langs de route voor rustpunten. Hier kon je gratis koffie, thee, bouillon, frisdrank en water krijgen. Daarnaast kun je bij diverse horecagelegenheden terecht voor eten en drinken. Met de opbrengst van de tocht worden kwetsbare groepen in de lokale samenleving ondersteund en waar mogelijk bij het evenement betrokken.

Net na de start gingen de eerste kilometers door Veenendaal. Al snel doken we het bos in en wandelden zo door de mooie natuur van Landgoed Prattenburg naar Amerongen. Bovenop de Amerongse Berg is één van de mooiste uitzichtspunten van de Utrechtse Heuvelrug. Na zo’n 9 kilometer is de eerste rust bij Het Amerongse Berghuis. Deze plek komt erg bekend voor. Dat is terecht. Wij zijn hier vorig jaar gestart voor de Maarten Luthertocht. In een ander jaargetijde, dat wel. Vandaar dat niet iedereen het gelijk herkende. Na deze gezellige pauze liepen we verder via de Tabaksschuur die tevens informatiecentrum is van het Utrechts Landschap.

We hobbelden vrolijk verder en kwamen aan in Amerongen. Na Amerongen doken we het bos in en liepen over het Landgoed Zuylenstein en passeerden het Huis Zuylenstein. Na 18 kilometer, en dus flink wat door het bos gelopen te hebben, kwamen we aan bij de parkeerplaats Bergweg. We kregen hier water aangereikt en zaten er kort. We gingen voor het laatste stuk weer aan de wandel. Bos, bos en nog eens bos. Ik wordt er zowaar kriegel van. Zoveel bos. Uiteindelijk na zo’n 22 kilometer bereikten we de verharde weg en zagen de flats van Veenendaal liggen in de verte.

Het is nog een aardig eindje rechtdoor. Maar eerst nog even de laatste rust voor wat fris tegen de warmte. Daarna in één streep naar de finish. Fout dus, we hadden ergens linksaf moeten slaan en dat over het hoofd gezien. Dus verderop alsnog linksaf en kwamen daardoor gelijk bij de startlocatie uit. We kunnen terug kijken op een lange boswandeling Waarbij we veel in het bos liepen en niet zo veel last hadden van het stralend mooi weer.

W.A.N. de Laar.