WIEGO Nieuws – Februari 2024

In deze eerste uitgave van de Koerier in 2024 wil de redactie alle leden, donateurs, adverteerders en andere bekenden een heel gelukkig en voorspoedig nieuwjaar toewensen. Een jaar waarbij op 1 januari weer veel mensen hun goede voornemens voor zichzelf bekend maken. Maar u kent misschien wel het gezegde “de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens”. We nemen ons voor om minder te drinken en/of te roken of er helemaal mee te stoppen.

Ook nemen we ons voor om meer in beweging te gaan door bijvoorbeeld te sporten om zodoende af te vallen of in ieder geval niet aan te komen. Voor dat laatste kan je naar een sportschool gaan of je aansluiten bij een vereniging. Maar al gauw laten veel mensen de zaak versloffen. Ze steken toch weer eens een sigaret of sigaar op en drinken ’s avonds of in het weekend met bekenden in de kroeg een pilsje of wat anders. En ook het bezoek aan de sportschool wordt wel eens overgeslagen of zelfs weer opgezegd omdat het toch te veel moeite kost er speciaal voor van huis te gaan.

Het lidmaatschap van een vereniging heeft dan zijn voordelen en kan uitkomst bieden. Allereerst zijn de kosten veelal lager dan het abonnement van de sportschool. Dat scheelt dus weer in de portemonnee en kan je weer iets extra’s doen. Het voordeel van een vereniging is ook dat je beter in contact komt met andere mensen en je elkaar bewust of onbewust een steuntje in de rug geeft bij het goede voornemen.

En dat is hard nodig in onze huidige tijd. Een groot deel van de Nederlandse bevolking lijdt aan overgewicht en de experts verwachten dat dit de komende jaren in aantal zal toenemen. Dan is sporten een ideale manier om het gewicht omlaag te krijgen en te houden. Wandelsport is daarbij een makkelijke methode omdat er niet zoveel voor nodig is.

En in een vereniging kan je makkelijke contacten maken, wat ook het sociale leven ten goede komt. Onder het wandelen kan je met je mede-wandelsporters over van alles en nog wat praten en elkaar wijzen op bepaalde zaken waar je langs loopt. Dat kan van alles zijn, bloemen, planten, maar ook gebouwen en bedrijven. Daarbij moet uiteraard wel gelet worden op het verkeer, maar ook op de ondergrond waarover je loopt. Een losse tegel in de stad of een boomwortel in bos of park kan zomaar voor letsel zorgen. Maar ook dat is weer een voordeel van wandelsport. Het is een sport met de minste kans om letsels op te lopen. Maar ook bij wandelsport moeten we altijd alert blijven.