2006-01-14 – 40km – Breda, 2e Winterserie Tocht

http://www.wandelmee.be/wandelmee/wandelverslag/wandelverslag.php?id=2000 

 

Onder het motto ‘herhaling wegens sukses’ beslissen wij terug naar WIEGO in Ginniken-Breda te trekken en de openingsdag van de lange afstand in België links te laten liggen. Het is vrij koud als we ’s morgens vertrekken en bij volle maan zijn we na zo’n 50 minuutjes in de Viandenlaan. Als wij rond 9:00 aankomen is de meute van 40km-lopers reeds vertrokken en wij genieten nog even van een kopje koffie temidden de 20km-lopers.

Als we vertrekken neemt de zon langzaamaan de plaats van de maan in. De eerste kilometers is het huisjes kijken. De Nederlandse steden lijken wel één grote bouwwerf dezer dagen. Bij Bavel bereiken we de autoweg en slaan resoluut af richting het drie kilometer verder gelegen Dorst. We hebben onze koffie nog maar net op en dus nog geen … bijgevolg lopen we met een reuzegrote boog om het dorp heen. Stilaan staan er minder huizen, alleen nog hier-en-daar een hoeve. We lopen langs een golfterrein door een eerste plukje bos tot bij de eerste ‘rust’ na zo’n 10km. Het woordje wagenrust is hier ludiek op te vatten. De mooie vlag van WIEGO ligt gedrapeert over de voorruit van een personenwagen. Op een bankje voor een hoevetje staat een koffiekan en wat koekjes. Een tweede bankje biedt plaats aan een paar rustende wandelaars. We worden gezelschap gehouden door een aantal ‘wintergeharde’ kanaries die in hun buitenverblijf rustig een deuntje fluiten. Meteen na de koffie stappen we een naaldbos binnen, de Baronie van Dorst. Niet voor lang echter. We steken de drukke Rijksweg over en lopen ermee parallel het dorpje Dorst binnen. Net voor de volgende rust slaat de 40km rechtsaf terug het dorp uit. Geeft niet want wij hebben nog geen … Nu volgt het mooiste stuk van het parkoers. Parallel de erg drukke spoorweg zullen we een lus van zo’n 9 kilometer stappen dwars door het bos De Vijf Eiken, eigenlijk hoofdzakelijk beplant met …naaldbomen. Zo’n anderhalf uur later en na 22km bereiken we café Dorpszicht, net naast de kerk in Dorst. We pauzeren er even bij een lekkere kop soep.

De volgende 5,5km mogen we terug de prachtige Baronie van Dorst bewonderen tot aan een tweede wagenrust in een open hangar van een boerderij. Heel attent krijgen de bewoners een ruiker bloemen van WIEGO als dank voor het ter beschikking stellen van hun erf. Blijkbaar zijn we nog steeds in Dorst maar deze is nu toch wel gelest. We trekken door open veld naar het volgende dorp en rondden hierbij een heuvel die meer lijkt op een afgedekte stortplaats.

Na zo’n 32 km bereiken we het centrum van Bavel waar het tijd is voor een appeltje en effe rusten bij mensen thuis in de garage.

We verlaten het dorp en trekken terug de autoweg over. Een tweede keer splitsen we af van de kortste afstanden en lopen een grote lus door het Ulvenhoutse bos, ons eerste loofbos voor vandaag. In het dorp gekomen wacht ons de laatste caférust in een zaak die zo lijkt weggelopen uit het liedje van Herman Van Veen, alleen lijkt het biljart mij niet zo scheef te zijn. Het is intussen al 16:30 en er restten ons nog ongeveer 3,5km tot de Viandenlaan. Het laatste stukje brengt ons nog enkele héél fraaie villas en huizen zodat we moe maar tevreden rond 17:15 de aankomst bereiken. Na het afmelden gaan we, als goede belgen, nog een lekker pintje belgisch bier drinken bij ‘Moeke’. Voor Linda wordt het een Kasteelbier, ik hou het bij een overheerlijke Bush, de waalse tegenhanger van de Duvel. Deze tocht was misschien een ietsje minder dan de vorige, maar de geboden variatie in het parkoers kon ons toch wel bekoren. Bepijling en verzorging waren wat ons betreft en bij dit mooie weer perfekt in orde. Bij WIEGO weten ze toch wel goed waar ze mee bezig zijn en wij komen hier zeker nog terug.

 

Patrick en Linda Vanderstukken-Minne