2009-03-21 Wandeltocht Leerdam

WANDELEN MET WIEGO IN LEERDAM

Op 21 maart 2009 was het de eerste wandeltocht van W.I.E.G.O. in het nieuwe jaar bij een andere vereniging in Nederland en weer was het Leerdam en er gingen 39 wandelaars met de bus mee. Na de busreis konden de deelnemers van WIEGO even na 10.00 uur vertrekken. Het vertrek was vanuit het Patrimonium en via de Deutzstraat en de Groen van Prinstererstraat ging men over een kippenbruggetje, stak men vervolgens een drukke weg over om daarna op het fietspad rechtsaf te gaan tot de volgende kruising. Hier sloeg men linksaf en wandelde nu door de bebouwde kom. Even later wandelde men parallel met de spoorlijn en via enkele dijken kwam men in Asperen. Via de Oranjewal ging het naar de Stadsmuur met de vele geschutsplaatsen van vroeger aan de buitenrand van Asperen. Deze wal werd gevolgd tot aan de Molenwal. Nu wandelde men naar het Gemeentehuis en via het wandelpad achter het Gemeentehuis kwam men uit op de Leerdamseweg, waar de rust en tevens etenstijd was in “Schildpad”. Na de rust volgde men verder de Leerdamseweg, om via de Nieuwstraat weer even de Stadswal te volgen tot aan de Voorstraat. Nu wandelde men door de Voorstraat, welke overging in de Lingedijk en nu kwamen er enkele zeer lange verharde smalle wegen tot  in Heukelum met de rust op de Appeldijk in de “Koornwaard”, waar een bierproeverij was, maar daar werd door de wandelaars maar matig gebruik van gemaakt. Na de rust en het eventuele genoten bier, werd de tocht vervolgd over het fietspad van de Appeldijk. Na de Appeldijk kwam men op de Groenewal, dat een voetpad was met aan een kant huizen en aan de andere kant water. Gezien de lichtpalen langs de kant is dit in de winter een ijsbaan geweest. Na nog even een rood pad gevolgd te hebben verliet men Heukelum. Na over een paal gestapt te zijn wandelde men eerst over het pad “Achter het Bosch”,   Op het einde van dit bos, kwam men uit op de Oude Zuiderlingedijk, waar men op het fietspad linksaf sloeg. Nu het oversteken van de weg bleef men het fietspad volgen tot een houten bruggetje  Na hier over gegaan te zijn wandelde men voor een flat rechtsaf en via de Tiendweg en de Jeekelstraat kwam weer terug in het Patrimoniumgebouw, waar de wandelaars van W.I.E.G.O., welke reeds terug waren, volop van de zon zaten te genieten.

Jan Jansen (57) is vanaf 1983 met wandelen begonnen, omdat hij toen met voetballen stopte. Zijn vader vond toen, dat wandelen wel een geschikte sport was voor zijn zoon en zo is Jan in de wandelsport terecht gekomen. Hij wandelde veel maar niet bij een club en in 1984 is hij lid van Steeds Voorwaarts geworden en ging met iedere tocht mee. In 1987 is hij overgestapt naar W.I.E.G.O. en daar is hij tot op heden lid van. Tegenwoordig wandelt hij meestal twee tochten per week, zaterdags in Nederland en meestal zondags in België. Aan de Nijmeegse Vierdaagse heef hij nooit deelgenomen, maar wel aan de Vierdaagse van Valkenburg, die volgens de kenners zwaarder is dan die van Nijmegen. Deze tocht vond hij wel mooi, maar na de eerste rust was het enigszins saai met al die lange stille wegen.

Jef Maanders