2009-04-11 Wandelen in Streefkerk

Met WIEGO naar de wandeltocht in Streefkerk

Op 11 april 2009 nam WIEGO Breda, met 38 wandelaars deel aan de 45e Lektocht van wsv ´de Kieviten” in Streefkerk.

 

 

Deze plaats heette oorspronkelijk Streveland. Echter door de groei van het dorp wilde men een eigen kerk hebben en geleidelijk is de naam toen veranderd in Streefkerk. Vanaf 10 uur vertrokken de wandelaars van WIEGO vanuit het “Wapen van Streefkerk” voor hun tocht door de Alblasserwaard. Na het vertrek ging het even door Streefkerk naar de Randweg. Na die te zijn overgestoken, ging het de Tiendweg in. Dit was weer zo’n lang pad door de polder, maar wel met een mooi uitzicht. Het pad werd gekruist door een weg, genaamd “Halfweg”. De wandelaars op de 5 en 10 km, gingen hier rechtsaf om de Halfweg te volgen, terwijl de langere afstanden rechtdoor gingen. Op het pad lagen vele wildroosters, echter niet voor het wild, maar voor de koeien, die de Tiendweg overstaken naar een andere wei.

 

 

Aangekomen op de Veerweg wandelden degene die meer dan 20 km lopen rechtdoor en degene die 15 en 20 km lopen gingen rechtsaf naar de Middenpolderweg. Hier kwamen de langere afstandlopers er weer bij. Deze laatsten waren de Tiendweg gevolgd tot de Ammersekade bij Groot-Ammers. Deze weg volgden zij onder meer langs een palingrokerij tot de Middenpolderweg. Even later was er ook de samenvoeging met de wandelaars op de korte afstanden.

 

 

De 5 km lopers gingen nu terug naar het startpunt, terwijl de overigen zich via een pad langs het water en drie vlak bij elkaar liggende bruggen naar het rustpunt begaven. Na de rust wandelde men over een houten boogbrug over de Boezem waar de afstanden vanaf 20 km linksaf sloegen op het pad langs de Boezem en de anderen rechtsaf richting startpunt wandelden. Op het einde van het pad langs de Boezem vielen er enkele regendruppels, maar dat hield gelukkig snel op. Aangekomen bij de Geerweg ging het nu rechtsaf de Geerweg op en passeerde men ook Bleskensgraaf.

 

De wandelaars op de afstand 30 km gingen bij de Geerweg linksaf naar Brandwijk; een gehucht met een oude kerk en wat boerderijen. Daarna liepen zij naar Gijbeland (bij Molenaarsgraaf), waar zij een caférust haden. Verder liepen zij langs het riviertje de Graafstroom naar Bleskensgraaf om daar op de Geerweg aan te sluiten bij de kortere afstanden. Ook aan de Geerweg scheen geen einde te komen en was het alleen een komen en gaan van de tractors met een gierwagen. Op het einde van de Geerweg ging het rechtsaf via de Zijdeweg en de Achterdijk, waar men de kortere afstanden tegenkwam, en diverse bruggen terug naar hetzelfde rustpunt als de 1e keer. Na deze rust ging het over dezelfde weg als bij het heengaan, naar de Middenpolderweg. Deze weg werd vervolgde tot de Randweg, welke men inging om via een klein stukje Tiendweg weer terug te keren op het startpunt, met nog een mooi zicht op de kerk. Streefkerk ligt langs de Lek, maar de Lek was alleen maar te zien bij aankomst en vertrek met de bus.

Jef Maanders