2009-04-04 wandelen in Hardinxveld-Giessendam

Wandelen met WIEGO in Hardinxveld-Giessendam

 

 

Op 4 april 2009 nam WIEGO Breda, met 41 wandelaars deel aan de 44e Merwedewandeltocht in Hardinxveld-Giessendam, georganiseerd door wsv “Hagi”. Er gingen deze keer veel recreatiewandelaars mee.

 

Deze wandelen normaal op maandagmorgen en/of op donderdagmiddag niet meer dan 10 km, maar nu wilden ze een langere tocht maken en schreven ze zich in voor de 15 km. Het weer was de wandelaars gunstig gezind: in de ochtend wat fris was, maar daarna ging de temperatuur omhoog en was het prachtig wandelweer, niet te koud en niet te warm.

 

Om 10.00 uur konden de wandelaars van WIEGO vertrekken vanuit Sporthal “De Wielewaal” naar het Raadhuisplein en vervolgens via de Peulenstraat-Zuid naar de Rivierdijk langs de Merwede met de vele scheepswerven. Het was net alsof er aan deze dijk geen einde kwam. Maar eindelijk werd linksaf geslagen en wandelde men in de bebouwde kom. Dit duurde echter niet lang en kwam men weer uit op de Rivierdijk.

 

De langere afstandlopers gingen nu naar het natuurgebied de Dordse Avelingen en daarna door naar Schelluinen. Vandaar gingen zij naar Hoornaar (bij Hoogblokland) en via Giessenburg naar het fiets pad langs het Kanaal van Steenenhoek. De 15 km. wandelaars wandelen nog even over de Rivierdijk en staken toen de dijk over en via een smal pad kwamen ze weer op de Tiendweg achter de woningen van de Rivierdijk. De naam Tiendweg komt van: “Last rustend op een perceel of ander onroerend goed, waarbij een tiende gedeelte van de opbrengst van oogst of jongvee wordt afgedragen. De tiend werd opgehaald met de tiendwagen en opgeslagen in de tiendschuur”.

 

Ook de Tiendweg was weer een erg lange weg. Maar eindelijk was er links een voetpad en kwam men uit in de bebouwde kom van Boven-Hardinxveld, waar een rust was in de kantine van de korfbalvereniging HKC. Na deze rust bleef men nog even in de bebouwde kom wandelen om even later op het fietspad van de Kanaaldijk langs het Kanaal van Stenenhoek samen te komen met de langere afstand-wandelaars. Op het einde van de Kanaaldijk, kwam men weer uit op de Rivierdijk, welke echter maar kort gevolgd werd. Via de Sluisweg ging het over een industrieterrein en via een voetbrug naar het fietspad langs de A15, om uit te komen op de Nieuweweg. Deze werd overgestoken en via een pad door het park voorbij de snelweg, kwam men weer in de bebouwde kom en was even later weer terug op het startpunt. Omdat het goed wandelweer was, waren de wandelaars toch wel tevreden, ondanks dat de Rivierdijk zo eindeloos lang was.

Jef Maanders