2009-11-05 63e Avondvierdaagse ’t Ginneken

63e AVONDVIERDAAGSE IN ’T GINNEKEN KAN NIET MEER STUK

Totaal overdonderd was de organisatie van de Avondvierdaagse in de Bredase wijk Ginneken. Met voor- en nainschrijvingen tezamen waren er 1941 deelnemers. Dat is dan de officiële stand. Want daarnaast waren er, naar de schatting van wijkagent Hans Holierhoek, bij de deelnemende groepen nog zo’n 800 begeleiders. Waardoor de totale deelname op ruim 2750 wandelaars uitkomt. Daarbij waren ondermeer basisschool De Zandberg met bijna 600 deelnemers en KBS Laurentius met bijna 500 lopertjes. Maar de deelnemers kwamen niet alleen uit de wijk Ginneken en omgeving. Zo deden basisschool De Spoorzoeker en St. Joseph uit de Belcrum meer, maar ook De Burchtgaarde uit de IJpelaar en basisschool Effen uit het gelijknamige plaatsje. En als we dan toch namen noemen, mogen ook de scholen Dirk van Veen en Jacinta, Dr. De Visser niet vergeten worden. Ook doen er nog leden mee van de Bredase wandelsportverenigingen Telstars, Steeds Voorwaarts en WIEGO en een aantal individuele wandelaars. Deze laatsten vormen echter een minderheid.

De Avondvierdaagse startte maandag 11 mei vanuit Gemeenschapshuis Vianden aan de Viandenlaan onder een gelukkig gesternte. Want ondanks de voorspellingen bleef het alle vier de avonden droog en mooi weer. Iedere avond klokslag 18.00 uur stormden de begeleiders van de groepen met een parkoersbeschrijving naar buiten om met de aan hen toevertrouwde pupillen aan hun dagelijkse afstand van 5 of 10 km te beginnen. Achter de tafel waar deze beschrijvingen worden uitgedeeld, zaten de dames Carla v.d. Maas, Tineke Verdaasdonk en Nel Verstegen. Tot 18.45 uur konden de wandelaars nog bij hen terecht om van start te gaan. Daarnaast zijn een twintigtal leden van eerdergenoemde wandelsportverenigingen (die gezamenlijk het uitvoerende comité vormen) al naar buiten te gaan om resp. als verkeersregelaar op de meest verkeersgevaarlijke punten te gaan staan, dan wel naar één van de twee posten om versnaperingen aan de lopers uit te delen. De verkeersregelaars hebben allen van te voren daarvoor een cursus bij de politie gevolgd. Maar op de meest belangrijke punten was de wijkagent of één van zijn collega’s ten overvloede toch aanwezig.

De routes leidden de wandelaars iedere avond weer een andere kant op. De eerste twee avonden ging iedereen direct naar en door het Mastbos, waarbij de lopertjes op de afstand 10 km uiteraard wat meer van het bos zagen dan die op de afstand 5 km.. De derde avond was het de beurt een het Ulvenhoutse of Voorbos. De wandelaars op de 5 km-afstand kwamen net langs de rand van dit bos, maar de deelnemers op de afstand 10 km gingen daadwerkelijk dit bos in en liepen zelfs over het Landgoed Anneville. Ook liepen zij tot twee keer toe een klein stukje door Ulvenhout. Een enkele oplettende wandelaar zag zelfs nog een eekhoorntje over een pad sprinten. Ook werd uiteraard het dal van de rivier De Mark niet vergeten. De laatste avond ging de route weer voor een deel door het Mastbos en daarna via de Bieberg naar het Valkeniersplein, waar de jaarlijkse bloemenhulde is en de lopers van Albert Heijn een appel kregen voordat zij de laatste meters afleggen naar de finish. Even daarvoor hadden zij van WonenBreburg nog een flesje water gehad. En om de feestvreugde te verhogen stond op het Valkeniersplein de band Ulvolume het geheel muzikaal in stemming te houden. Tot slot kregen de deelnemers hun welverdiende beloning in de vorm van een bondsmedaille en in een aantal gevallen een vervolgcijfer.

Daarbij waren natuurlijk diverse jubilarissen die voor de 5e, 10 of 25e keer of meer meeliepen. In dit geval mag speciaal genoemd worden Ellie Schoenmakers, die al 25 jaar als begeleidster met basisschool Laurentius meeloopt. Toch kreeg zij als beloning het cijfer 24. Ooit heeft zij namelijk één dag niet meegelopen, en die avondvierdaagse niet voltooid.

De avondvierdaagse is zonder veel wanklank verlopen. De medewerkers van EHBO Breda-Noord hebben ook niet veel te doen gehad. Ook bleven de routepijlen bijna allemaal onaangeroerd hangen. Alleen de eerste avond waren er een paar pijlen in de wijk Ruitersbos verdwenen. Maar met een duidelijke parkoersbeschrijving in de hand volgenden de wandelaars de juiste route. Ook waren er dit jaar geen “achterblijvers”. Wel liep een enkel wandelaartje kwijt van zijn groep. Maar die werd dan door een andere groep of de wijkagent opgevangen. De laatste avond was op verzoek van de politie een deel van de Viandenlaan met dranghekken afgezet voor het gemotoriseerde verkeer om ongelukken te voorkomen met de massaal toegestroomde ouders en verzorgers die hun kinderen van bloemen wilden voorzien.

De voorzitter van het organiserende comité, de heer Jan Verdaasdonk, was na afloop dan ook zeer verguld met de grote opkomst, het goede weer bij deze editie van de Bredase Avondvierdaagse, de goede samenwerking met de politie, de hulp van de EHBO-ers en de loftuigingen over de parkoersen.

Niets dan positieve geluiden vormden een mooie afsluiting van alweer een zeer geslaagde 63e editie van de avondvierdaagse in het Ginneken. Daar kon zelfs de regenbui, die pas losbarstte toen iedereen al thuis was, niets meer op afdingen.

Hans van der Bruggen