2009-05-02 Poel en Bostocht

Met WIEGO naar Poel en Bostocht in Amstelveen 

 

Op 2 mei 2009 vertrok de bus van WIEGO naar Amstelveen om daar met 54 wandelaars deel te gaan nemen aan de 20e Poel en bostocht van Wandelsportvereniging AWV (Aalsmeerse Wandelsport Vereniging).

Omdat die vereniging dit jaar 60 jaar bestond konden de wandelaars bij de inschrijving kiezen uit een medaille of een pennenset als herinnering. Na afloop van de tocht kozen de meeste voor de pennenset, maar er waren ook wandelsporters die liever de medaille hadden. Om even half elf vertrokken de eerste wandelaars om 5, 10, 15 of 25 km. te gaan wandelen. Men vertrok vanuit de kantine De Poelster van de Amstelveense Schaatsvereniging (ASV) aan de Doorweg bij de Amstelveense Poel.

Na het vertrek ging het vrijwel direct het Amsterdamse Bos in en de kortere afstanden kwamen daar pas kort voor het eind weer uit. Het Amsterdamsebos is 75 jaar geleden aangelegd als werkgelegenheidsproject en stond jarenlang bekend als het “Bosplan”. Onderweg passeerde men waterpartijen, ligweiden en zwembadjes en ook heel veel bruggetjes. Ook kwam men boerderij Meerzicht, waar een rustmogelijk was. Daarna bereikte men de Bosbaan, die in vrijwel de gehele lengte gevolgd werd en waarbij men een mooi uitzicht had op de diverse roeiers. Aan het eind of, zoals u wilt, aan het begin, was weer een rustmogelijk in Grand Café “De Bosbaan”.

Daarna liep men door de groenstrook annex park in de Amsterdamse wijk Buitenveldert en had men een goed gezicht op de afwisselenden bebouwing van deze naoorlogse stadswijk. Ook merkte men dat de Buitenveldertbaan van Schiphol in gebruik was omdat er om de paar minuten een vliegtuig overkwam om te landen. Kenners herkenden daarbij de vliegtuigen van DHL, Lufthansa en natuurlijk onze eigen KLM. Maar ook een enkele zakenjet zat er tussen. Na het passeren van de Rode Brug, kwam men in het Amstelpark. Hier vond jaren geleden de Floriade plaats en dat is nog te merken. Zo heeft dit park diverse themadelen, waaronder één met allerlei soorten rododendrons. Ook ligt er nog een smalspoorbaantje, waar regelmatig een treintje met bezoekers overheen rijdt.

Na het passeren van een restaurant en een minimidgetgolfbaan moest men het Amstelpark verlaten door een draaihek en volgde men nu enige tijd de rivier De Amstel. Daarbij wandelde men ook langs het beeld van Rembrandt en ging men vervolgens naar de Kalfjeslaan, die de grens vormt tussen Amsterdam en Amstelveen. Hierna ging het weer het Amsterdamse Bos in en passeerde men onder meer de drafbaan en de manége. Ook kwam men weer langs ligweiden en zwembadjes. Bij de kiosk was weer een rustmogelijkheid en hier maakten een paar honden ruzie. En net als bij de mensen kwamen er direct van alle kanten honden op af, waarop de diverse baasjes hun hond weer tot de orde moest roepen.

Hierna wandelde men weer over vele smalle paden en over smalle bruggetjes tot de parkeerplaats aan de Emmakade in Amstelveen, waarna men naar het Dr. Jac P. Thijssepark ging. De paden hier hadden allemaal een plantennaam en deze planten stonden dan langs de kant van het pad. Het park werd weer verlaten bij de Amsterdamseweg in Amstelveen. Men wandelde weer even door de bebouwde kom maar bij de Kostverlorenkade ging men weer het Amsterdamse Bos in. Hier volgde men nog enige  paden en kwam men uiteindelijk weer uit op het punt van vertrek.

Het was weer een mooie tocht mede door het zonnige weer, dat niet te warm was, terwijl er maar weinig wind stond. De weergoden waren de wandelaars zeer goed gezind.

                                 Hans van der Bruggen