2009-05-16 wandelen in Oud-Beijerland

WANDELEN MET WIEGO IN OUD-BEIJERLAND

Op 16 mei 2009 nam WIEGO uit Breda met 39 wandelaars deel aan de 31e Poldertocht van wsv “Beijerland” in Oud-Beijerland. In het verleden was WIEGO hier al meer geweest, dus voor sommigen was het een feest van herkenning. Even voor 10 uur vertrokken de eerste wandelaars van WIEGO vanuit “Klein-Dierenhof” in het centrum van Oud-Beijerland voor hun tocht door de Hoekse Waard.

De startlocatie ligt tegenover de oude Ned. Hervormde kerk die begin 1600 is gebouwd. Enige tientallen meters verderop staat het raadhuis dat dateert uit 1622 en gebouwd is over een gracht aan de Oost Voorstraat. De wandelaars gingen echter de andere kant op en liepen na enige honderden meters door een park dat is aangelegd op het terrein van een voormalige boerderij die destijds aan de rand van de plaats lag. Oud-Beijerland is sinds de jaren 70 en 80 flink uitgegroeid als forensenplaats voor Rotterdam. Na het park wandelde men dan ook nog via enige straten door deze nieuwe wijken waarna men op de Zinkweg kwam. Dat is een dijk van een van de voormalige inpolderingen waaruit de Hoekse Waard is ontstaan. Men wandelde over deze dijk naar het gehucht Zinkweg. Dit bestaat voornamelijk uit voormalige daglonerhuisjes van arbeiders die bij de grote herenboeren in de Hoekse Waard werkten. Vanaf deze dijk hadden de wandelaars dan ook een prachtig uitzicht op het weidse polderlandschap, waaraan de wandeltocht zijn naam ontleent.

Na de Zinkweg wandelde men richting Nieuw-Beijerland en kwam men op de Spuidijk langs het Spui, dat een zijarm is van de Oude Maas. En zo wandelde men Oud-Beijerland weer binnen en passeerde daarbij een nieuwe woonwijk die gebouwd is op het terrein van de voormalige suikerfabriek. Ook wandelde men om de haven van Oud-Beijerland met namen als Havendam, Bierkade, Scheepmakershaven en Oostkade. Hierna wandelde men over het Zalmpad dat dan weer bovenop de dijk langs het Spui ligt en dan weer aan de voet van de dijk. Het zag hier letterlijk en figuurlijk zwart van de schapen. Deze beesten hadden namelijk allemaal een zwarte kop en zwarte poten. Ook passeerde men het gehucht Goidschalksoord. Het Zalmpad werd gevolgd tot het plaatsje Heinenoord, waar een rustmogelijkheid was bij de plaatselijke voetbalclub. Daar was net een bedrijventoernooi aan de gang met  na afloop een barbeque. Ook passeerde men hier de Ned. Hervormde kerk uit omstreeks 1500.

Hierna wandelde men verder langs de provinciale weg langs het gehucht Blaaksedijk en langs het recreatieterrein Binnenmaas aan het gelijknamige riviertje, waarna men uiteindelijk in het plaatse Mijnsheerenland kwam, dat omstreeks 1438 is ontstaan door bedijking door de heren Van Praet van Moerkerken. De Ned. Hervormde kerk dateert van omstreeks 1500 en heeft een graftombe voor Elisabeth van Loon, de weduwe van Frank van Praet van Moerkerken, die deze kerk stichtte. Hier was weer een rustmogelijkheid bij voetbalclub G.O.Z. (Gemengd Oranje Zwart). Hierna wandelde men verder door de statige Wilheminalaan en Raadhuislaan om weer de polder in te gaan. Voordat Oud-Beijerland weer werd bereikt passeerde men eerst nog het gehucht Stougjesdijk. In Oud-Beijerland wandelde men weer door het eerdergenoemde park en zag men een zwanenpaar met vier jongen die angstvallig door beide ouders werden beschermd. Even voor half vier waren de laatste wandelaars weer op de finish. De deelnemers op de kortste afstand (7½ km) hadden een puzzeltocht gelopen. Één wandelaar van WIEGO had de afstand 40 km gelopen, de overigen hadden gekozen uit 30, 20 of 15 km. Omdat het redelijk wandelweer was geweest men zo nu en dan zon en een enkel spetje regen ging iedereen om vier tevreden de bus in om huiswaarts te keren.

Hans van der Bruggen