2009-06-06 wandelen in Kinderdijk

WANDELING MET W.I.E.G.O. TE KINDERDIJK

Op zaterdag 6 juni 2009 ging Wandelsportvereniging WIEGO met de bus naar Kinderdijk om daar met 42 wandelaars deel te nemen aan de Molenwaardtocht. De afstanden die men af kon leggen waren 5-10-15-20 en 30 km. Om 10.00 uur vertrokken de wandelaars van WIEGO vanuit Partycentrum de Klok. richting veerpont. Hier sloeg men rechtsaf en volgde nu langs de Lek, de Lekkade, de Molendijk en de Schoordijk, waar men zoveel als mogelijk over de graskade wandelde en daarna wandelde men Nieuw-Lekkerkerk in hetgeen een alternatieve route was. Dus hoefde men gelukkig niet over de Boezemkade te lopen, want daar moest via smalle overstapjes over sloten, smalle graspaden, door klaphekjes en over hekken om op de Tiendweg uit te komen.

Na de Tiendweg geruime tijd gevolgd te hebben, ging het rechtsaf, door een klaphek een privé bos in, waar alle paden met houtsnippers bestrooid waren. Na het bos kwam men op de Elzenweg, welke tot het einde gevolgd werd. Daarna werd de Middelweg gevolgd waar men op het einde de brug over de Lage Boezem over ging en vervolgens eerst rechtsaf en meteen linksaf via het Zwartewegje naar de Kortlandse Kade in Alblasserdam, waar de 1e rust was en tevens tijd om te eten. Na de rust werd de Kortlandse kade verder gevolgd, om vervolgens het Alblasserbos in te gaan.

Na het Alblasserbos ging over de Tiendweg, dat een smalle grasdijk was waar men over vier hekken en een klaphek op een weide kwam, waar op het einde weer een klaphek was en via een pad langs een afrastering kwam men op de verharde Kooiweg en vervolgens weer naar de Kortlandse Kade, waar de 2e rust was. De wandelaars op de 30 km hadden hier hun extra kilometers er al opzitten. Na de 1e rust waren zij via Alblasserdam en langs de Betuwelijn naar en door het tweede Alblasserbos gelopen. Nadat zij daar in een gebouw van natuurmonumenten gerust hadden, liepen zij verder door het bos en langs De Graafstroom richting Oud-Alblas. Daar sloegen zij af en bereikten uiteindelijk ook de Kortlandse Kade. Na de rust ging het via de “Bruine Brug”, die inmiddels wit geverfd was, over de Lage Boezem en bleef men over fietspaden wandelen. Aangekomen bij het Molenpad, dat een wandel/fietspad tussen de Hoge –en Lage boezem was, had men een prachtig uitzicht over de molens. Na het einde van het pad was men weer terug in Kinderdijk en was de tocht ten einde. De tocht was zeer mooi, maar toch nog net enkele pittige stukken er tussen.

Lucie Maaskant (74) was dit jaar voor de 2e keer met WIEGO mee gegaan. Ze wandelt al 11 jaar iedere maandagmorgen om 10.00 uur met de groep van Bep vanaf de Ginnekenmarkt en dat bevalt ze uitstekend. Ze vond het een schitterende tocht en heeft nooit geweten, dat er zoveel molens waren (totaal 19 stuks).

De naam Kinderdijk is in 1421 ontstaan na de Elisabethsvloed. Men vond toen een wiegje aan de dijk met een baby erin en zo is de naam ontstaan, volgens de overlevering.

Jef Maanders