2009-10-11 Rose Gronontocht in Wildert Belgie

18e Rose Gronontocht 

Op 11 oktober 2009 nam WIEGO deel aan de Rose Gronontocht in Wildert (Essen). Om 9.45 konden ze starten vanuit het Parochiehuis in de St. Jansstraat. Na de start ging het linksaf om voor de kerk rechtsaf het tegelpad te volgen tot het Rose Grononpad, welk pad men ging volgen. Na het oversteken van de Kalmthoutseweg ging het even verder de Oude Baan op, om vervolgens linksaf te slaan. Bij het volgens kruispunt ging men rechtdoor, om iets verderop het voetpad langs het spoor te volgen. Na het spoor overgestoken te zijn wandelde men in de Heikantstraat. Daarna ging men het Smoutebos in en vervolgens het Krinkelbos om daarna naar de rust te gaan in zaal Heikant. Na de rust ging het rechtsaf en bij de T-splitsing volgde men de Mastdreef tot de Nolsebaan, welke gevolgd werd tot de Velodreef. Na nog over een fietspad te wandelen en een stukje verharde weg, ging het over zandpaden naar de rust in ”Rommenshoef”. Na de rust ging het langs het college en de kerk weer via diverse paden met planten en dieren namen en daarna over verharde wegen terug naar de rust in weer “Heikant”. Na de rust ging het linksaf, even door de bebouwde kom, om vervolgens via zand- en bospaden, naar de Wildertse Duintjes te wandelen. Na de duintjes kwam men weer in Wildert en na over het spoor gegaan te zijn volgde men nog enkele fietspaden tot het einde in de St. Jansstraat. Het was een mooie tocht, wel vielen er om half een enkele druppels en in de Duintjes een kleine bui, maar die was van geen invloed, want toen de regenjassen aangingen, was de bui weer over.

Jef Maanders

Wandelen vanuit Wildert in België

Op zondag 11 oktober jl. nam WIEGO deel aan de Rose Gronontocht van Wsv. De Sint Jansstappers in het Belgische Wildert (bij Essen). Er waren minder leden dan verwacht. Maar een aantal had al aangegeven liever niet op zondag te lopen. En diegenen die wel graag op zondag willen lopen lieten verstek gaan. Misschien zijn zij er een volgende keer wel bij. De busrit naar Wildert verliep voorspoedig en om vijf over half tien stonden we al in het startlokaal (vertrek eerste opstappunt was om half negen). Onderweg was er op de randweg bij Essen nog wel bijna een aanrijding met een Belgische ambulance met sirene. Maar het kruispunt, waar dit gebeurde was vrij onoverzichtelijk (de ambulance was pas op het laatste ogenblik te zien), het verkeerslicht gaf onze chauffeur groen, en de sirene van de ambulance heeft in België een andere toen dan in Nederland. Gelukkig liep het alleen af met een boze blik van de ambulancechauffeur. In het startlokaal troffen we 6 leden van onze Bredase zustervereniging Steeds Voorwaarts aan en ons lid Bert v.d. Made. Hij liep de afstand 50 km, waarvoor hij al om zeven uur ’s morgens was gestart. Hij had er inmiddels 16 km opzetten en zou vanaf nu de route van de afstand 34 km volgen. Nadat we alle leden hadden ingeschreven (ieder deelnemer krijgt in België een eigen startbewijs) en een kop koffie hadden gedronken, gingen we met z’n drieën om even tien uur voor onze 34 km op stap. De andere leden op deze afstand waren inmiddels al vertrokken. Na het verlaten van de startplaats liepen we langs de kerk van Wildert en langs het kerkhof, waar de grafzerk van Rose Gronon (een schrijfster die in Wildert woonde) te zien is. Een fietspad voerde ons tot aan de “Verbrande Hoeve” en van daaruit volgden we het Rose Grononpad tot vlak voor de Schaapsbaan, om zo langs de Rose Gronon gedenkplaten en gedenkbank te komen. Via smalle landbouwwegen, al dan niet verhard; kwamen we in de wijk Heikant van Essen, waar we een rust en controle was in de parochiezaal.  Wij gebruikten allen het toilet en de controle e gingen weer verder. We liepen door een mooie dreef langs het karrenmuseum richting “Klokhoeve”. Ook liepen we  tussen het sportpark en domein “De Belder”, dat enkel op verzoek met een gids is te bezoeken. Langs de Quarantainestallen, die zeker een bezoekje waard zijn en waar ook een restaurant bij is, kwamen we op Nederlands grondgebied om een stukje langs “De Zoom” (een oud turfvaartkanaal) te lopen. Via Noordeneind kwamen we bij café “Bostella” in Hoek voor een rust. Hier stopten we wel om te rusten en om weer het toilet te bezoeken. De koffie (maar ook de pils) kost hier slechts € 1,10. Vanaf hier hebben we Bert v.d. Made, die tot dan toe steeds enige honderden meters achter ons liep, niet meer gezien. Maar hij bestelde hier ook wat sterkers dan onze koffie. Na deze rust maakten we een flinke lus over rustige en minder of meer verharde landbouwweggetjes en sloten we aan bij de 25 km-lopers naar de “Rommenshoef”, waar een volgende rust en controle hadden. Maar eerst kregen we nog een heel kort regenbuitje op ons hoofd. Hier lieten we alleen bij de controle onze kaart afstempelen en liepen we langs de ernaast gelegen school en het klooster met zijn mooi beeld op de toren, gelegen temidden van de bossen. Hierna liepen we door de zogeheten weekendzone, waar we kleine en nog kleinere weekendverblijven in het groen konden bewonderen. Over onverharde weggetjes deden we nog wat extra bos met buitenhuisjes en via zanderige weggetjes achterdoor kwamen we terug bij de rust en controle in de Essense wijk Heikant. Nu stopten we wel om er wat te drinken. Daarna liepen we weer verder over rustige landbouwweggetjes en kwamen we in de Wildertse Duintjes waar we een flinke lus door het mooie, bosrijke natuurgebied maakten. Daarna gingen we terug richting Wildert, waar we na de spoorwegovergang bij het station over rustig fiets- en wandelpad om kwart voor vier terugkwamen in het startlokaal. Ruim op tijd om nog wat te drinken. De bus zou ons pas om kwart over vier ophalen.

Sandy