2009-09-27 5e Brabantse wandeldag

Geslaagde 5e Brabantse Wandeldag

 

Op zondag 27 september werd in Breda voor de 5e maal het wandelevenement Brabant Wandelt georganiseerd. Het initiatief voor deze tocht is in 2005 genomen door een gedelegeerde in de Provinciale Staten van Noord-Brabant die van mening was dat ook ouderen uit bijvoorbeeld verzorgingshuizen toch in beweging moesten komen. Dit initiatief word dan ook gesteund door KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL, vooral bekend van de Vierdaagse van Nijmegen).

 

De startlocatie was in Zorgcentrum Oranjehaeve (locatie Lucia) en de organisatie was in handen van dit zorgcentrum en Wandelsportvereniging WIEGO en werd gesteund door de Rabobank en Van Gansewinkel die dit evenement daardoor weer mogelijk maakten.

 

Mede door het prachtige najaarsweer genoten alle deelnemers van deze wandeltocht en kwamen zij tevreden terug na het afleggen van hun resp. afstand van 1½ 3, 5 of 10 km. Zij werden beloond met een herinneringsbutton en twee consumpties. De afstand 3 km trok de meeste deelnemers, terwijl ook de afstand 5 km in trek was. De deelnemers op deze afstand en de 10 km hadden daarbij onderweg de mogelijkheid om in Verzorgingshuis “Westerwiek” even bij te komen onder het genot van koffie of iets dergelijks. Tussen 13.00 en 14.00 uur vertrokken de deelnemers op de door hen gekozen afstand en het was dan ook een komen en gaan van deelnemer op de startlocatie. De wandeltocht voerde de deelnemers via de Haagse Markt naar Heilaar-Noord. Hier scheidde de afstand 1½ km zich af om via een kortere weg terug te gaan naar de finish. De overige deelnemers vervolgden hun route naar Westerpark en werden bij het oversteken van de Ettensebaan geholpen door twee verkeersregelaars. Hierna gingen de 3 km-lopers naar het Heilaarpark en de overige wandelaars richting Westerwiek. Ook hier was op de kruising met de Westerparklaan een verkeersregelaar actief. Alvorens te kunnen rusten liepen de deelnemers op de afstand 10 km nog een lusje door Tuinzigt. Na de rust voerde de route de deelnemers terug naar de Westerparklaan, waarbij de afstand 10 km nog een extra lus maakte via Westerpark-Noord en de wandelaars de namen van vele vlinders voorbij zagen komen. Via het Heilaarpark werd de Ettensebaan bereikt waar weer twee verkeersregelaars aanwezig waren om eventueel te helpen. Daar diverse deelnemers slecht ter been waren of een hulpmiddel als rollator of rolstoel moesten gebruiken, ging het parkoers steeds over de verharde wegen en paden van de parkjes en laantjes in Westerpark en Heilaarpark. Bij terugkomst aan de finish in Zorgcentrum Oranjehaeve locatie Lucia konden de deelnemers nog even gezellig napraten en bijkomen van de vermoeienissen onder het genot van een hapje en een drankje. De reactie van de deelnemers na afloop was lovend voor de organisatie en er kan gesteld worden dat deze wandelingen voldoen aan de wensen van de ouderen.

Hans van der Bruggen.