2009-10-26 Mark-dal Wandeltocht

38e Markdal-Wandeltocht van WIEGO Breda

Op 26 september kwamen 468 wandelaars om aan de 38e Markdal-Wandeltocht deel te nemen.

Als eerste vertrokken de wandelaars die deelnamen aan de 40 km, gevolgd door de deelnemers van de 30 km-lange tocht. Na  het vertrek uit het Schuttershof ging het via de Ginnekenmarkt en de Duivelsbruglaan naar de Bouvignelaan, waar men bij het eerste pad met de berkenbomen het bos inging. Nu ging het verder via de Huisdreef naar de Burgemeester de Manlaan. Via het Montenspark en het Montensbos kwam men op de Ruitersboslaan, die gevolgd werd tot de Graaf Engelbertlaan. Hier sloeg men linksaf, om na de brug linksaf te slaan en het pad door het Zaartbos te volgen tot de verharde weg. Hier ging men rechtsaf, om weer uit te komen op de Graaf Engelbertlaan, waar men weer linksaf ging. Bij de tweede verharde weg sloeg men rechtsaf en via de Trippelberg, kwam men weer uit op de Dr. Batenburglaan en ging het weer richting Mastbos, maar bij het eerste pad ging het rechtsaf het bos in om vervolgens via het pad langs de Aa of Weerijs, weer uit te komen op de Dr. Batenburglaan, daar ging men de brug over en wandelde nu in de Dr. Schaepmanlaan en vervolgens het bos weer in te gaan, waar een wagenrust was met koffie of thee.

Na de rust ging het via enkele bospaden naar de Huisdreef. Daar sloeg men linksaf en ging daarna weer rechtsaf naar de speelweide, om weer enkele bospaden te volgen naar de Bouvignedreef. Vandaar ging het naar de Stouwdreef, waar men een stuk van de blauwe wandelroute volgde. Op de vijfsprong bij de twee banken ging het rechtsaf, om het smalle pad langs de bosrand om vervolgens uit te komen op de Heldreef en daarna op de Goordreef en via het eerste pad rechtsaf kwam men uit op de Heistraat, waar de rust in de volgende Heistraat was in Café “Dennenlucht”.

Na de rust werd de Heistraat een stukje teruggelopen, om vervolgens de Oude Postbaan op te gaan. Bij het eerste kruispunt ging het rechtsaf en volgde men het links gelegen pad. Via het pad langs de heide kwam men op de Marellenweg waar men linksaf ging en daar bij het tweede pad rechtsaf ging, de Verlengde Heistraat over stak en vervolgens naar de Rijsbergsebaan wandelde. Daar ging het  linksaf en via de Zwaantjesweg ging men bij het tweede pad weer het bos is. Nu volgde men enkele bospaden langs de heidevelden, om uit te komen op de Oude Postbaan waar men rechtsaf ging om vervolgens linksaf de Drielindendreef te volgen tot het Eeuwigheidslaantje, dat men afliep tot aan de Lange Dreef. Vervolgens liep men op het pad met kabouterpaaltjes en via de Stouwdreef en een deel van de gele route naar de Bouvignelaan. Daar ging het linksaf en bij brievenbus no. 35 rechtsaf. Op het fietspad sloeg men linksaf om vandaar via de Duivelsbruglaan weer terug te keren in de Viandenlaan.

Jef Maanders