2013-08-25 Baronie van Breda Wandeltocht

Baronie van Breda-wandeltocht te Breda

In 2012 organiseerde de Bredase wandelsportvereniging Steeds Voorwaarts voor het eerste sinds een aantal jaren ter ere van erevoorzitter Frans van Duuren weer een wandeltocht. Mede door het zeer slechte weer verschenen toen slechts zo’n 65 wandelaars aan de start. Op zondag 25 augustus jl. probeerde Steeds Voorwaarts (met hulp van de zusterverenigingen Telstars en WIEGO) nogmaals een poging en nu met meer succes. Totaal 212 deelnemers kwamen op deze Baronie van Bredatocht af en waren na afloop zeer tevreden over organisatie en parcours. Zo verschenen uit het Limburgse Belfeld een vereniging met ca. 20 leden, evenals een vereniging uit Vlissingen met zo’n 15-tal leden. En ook kwam een vereniging per trein uit Koog a/d Zaan met bijna 20 leden. Verder deed WIEGO uit Breda met bijna 35 leden mee. Het weer liet zich van de goede kant zien. Hoewel het bewolkt was, bleef het droog en was het niet te koud of te warm. Prima wandelweer. De meeste deelnemers (76) liepen de afstand 20 km. Daarnaast waren er 69 deelnemers op de afstand 15 km, 59 lopers op de 10 km en 9 wandelaars kozen voor 5 km.

De start (en finish) was in Café-zaal Heuvelzicht vanwaar de route door de wijk Heuvel en het Ruitersbos naar en door het Mastbos voerde. Daarbij passeerden men onder meer kasteel Bouvigne en ving men nog een glimp op van een ooievaar op het nest op het dak van het kantoor van Staatsbosbeheer. Ook passeerde een deel van de wandelaars de Ginnekenmarkt, die een gezellige indruk maakte. De rust kon men doorbrengen in lunchroom Ruud bij de Bieberglaan, waar een prettige bediening was. In het Mastbos zelf kon men kennis nemen van de kapwerkzaamheden waar Staatsbosbeheer momenteel me bezig is. En ter hoogte van de Galderse Hei zag men hoe de voormalige verpachte weidegronden weer omgevormd waren tot natuur (woeste grond en meertjes/vennen). Op de terugweg passeerde men de atletiekbaan van Sprint en daarna liep men over het Schipperspad naar de Dr. Batenburglaan, waarna het nog slechts een klein stukje was via de Mastbosstraat naar de finish. Hier kon men tevreden nog even nagenieten buiten op het terras of binnen aan de bar.

Hans v.d. Bruggen.