2013-09-07 67e Airborne wandeltocht

33.062 wandelaars bij 67e Airborne-wandeltocht

Zaterdag 7 september volbrachten 33.062 wandelaars de 67e editie van de Airborne-wandeltocht. De wandeltocht werd onder goede weercondities gelopen en nergens deden zich problemen voor. Van overmatige drukte op (delen van) het parcours was geen sprake. Deze wandeltocht stond in het teken van het afscheid van marsleider Pouwel Vos OBE, die na 27 jaar de leiding overdroeg aan Wilma Luckel. Vos treed volgend jaar ook terug als voorzitter van de organiserende Politie Sportvereniging ‘Renkum’. Het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld verliep goed, vertelt woordvoerder Roger Beets. Tijdens de voorinschrijving hadden zich circa 26.000 wandelaars ingeschreven. Daar waren zaterdag naar schatting nog ongeveer 7.000 inschrijvingen bijgekomen. De meeste mensen liepen 10 of 15 kilometer. Een kleinere groep deed 25 kilometer en een groep van een kleine 1.200 mensen liep 40 kilometer.

De Airborne-wandeltocht werd voor het eerst gehouden in 1947 als  herinnering aan de verloren slag, die zich voor een groot deel rondom Oosterbeek afspeelde. Daarbij werden ook de ruim 1.700 Britse en Poolse soldaten herdacht die bij de slag het leven lieten en op de Airborne begraafplaats hun laatste rustplaats vonden. Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot een internationale wandeltocht met deelnemers uit meer dan 17 verschillende landen. Ruim 30 muziekkorpsen uit binnen- en buitenland doen de wandelaars ’s morgens uitgeleide bij het defilé en ontvangen hen met vrolijke muziek bij de intocht in de middag. De wandelroutes leiden de deelnemers langs het Airborne kerkhof en markante plaatsen uit de septemberdagen van 1944, zoals de landingsterreinen bij Wolfheze en Renkum, de uitgestrekte bossen van de Bilderberg en de Oude Kerk die als verzamelplaats voor de terugtocht diende. Het hoofdkwartier van toen is nu het Airborne Museum, dat op de wandeldag vanaf 12.00 uur geopend is.

Arie Bron