2013-09-14 80 van de Langstraat

2238 wandelaars over de finish bij 80 van de Langstraat

(uit: Brabants Dagblad d.d. 16 september 2013)

De 33e editie van de 80 van de Langstraat is zaterdagvond 14 september 2013 succesvol van start gegaan op het Raadhuisplein in Waalwijk. De organisatie telde dit jaar 2778 inschrijvingen. Dat zijn er 174 meer dan vorig jaar. “Als je je bedenkt dat heel veel evenementen het slechter doen dan voorgaande jaren mogen wij blij zijn met 174 inschrijvingen meer”, liet een woordvoerder vlak na de start weten. Coco Kling (23 jaar) uit Waalwijk is iemand die op het laatste moment besloot mee te doen. “Ik heb me een uur geleden pas ingeschreven.” Menigeen langs de weg zal haar al gezien hebben. In haar Koekiemonsterkostuum viel ze meteen op. “Ik had een weddenschap afgesloten dat ik als ik mee zou lopen ik wel verkleed zou gaan.” Ze lacht: “Het is wel heel warm zo!” Van de 2650 mensen die uiteindelijk gestart zijn, liepen er zondag 2238 de 80 van de Langstraat uit. Vorig jaar waren dat er nog 2157. De lopers startten in Waalwijk en finishten daar ook. De route voert verder door de hele regio. Dirk Jan Nieuwenhuizen uit Waspik finishte zondagmorgen als eerste. Om 05.15 uur kwam hij binnen. Louis Kemper uit Alblasserdam is de laatste loper. Net voor de eindtijd van 16.00 uur bereikte hij om 15.56 uur de finish. De organisatie is meer dan tevreden, liet een woordvoerder weten. “We hebben een geweldige ’80’ gehad. De hele week werd er slecht weer voorspeld, dat was een grote zorg. Maar dan sta je zaterdagochtend op, regent het keihard en de rest van de dag is het droog. Dat is de hele Kennedymars gelukkig zo gebleven.” Op enkele mensen die onwel werden na, zijn er verder geen bijzonderheden voorgevallen, liet de woordvoerder weten. Al vindt hij wel dat er volgend jaar goed gekeken moet worden naar de verkeerssituatie, omdat veel mensen tussen de wandelaars door lopen of fietsen om zo bekenden te steunen. “Begrijpelijk, maar dat kan niet altijd. We moeten de veiligheid van de lopers kunnen garanderen. Soms zorgt dit bij de verkeersregelaars voor discussie, bijvoorbeeld als er een auto langs wil. Het is helaas onmogelijk om tachtig kilometer af te zetten.” Vanaf het Kapelletje bij de Kloosterweg in Waalwijk begint de laatste kilometer voor de lopers. Er zitten er dan al 79 op en dat voelen ze overal. Toch moet er nog een stuk gelopen worden. Een afstand die misschien, ondanks de laatste loodjes, wel beter te doen is dan de kilometers ervoor. “Je wordt gedragen. Het is net of ik naar de finish zweef”, vindt Marco van Keulen (49 jaar) uit Waalwijk. Samen met loop-maatje Nol Roos (49 jaar) uit Den Bosch loopt hij voor zijn in april overleden dochter Moniek. Samen dragen ze een spandoek met haar foto erop. “Het is erg emotioneel, maar omdat iedereen ons hier aanmoedigt, juicht en klapt, lijkt de laatste kilometer makkelijker dan de rest van de moeilijke momenten.” Niet alleen de lopers verrichten zwaar werk, ook de heren van de EHBO moesten wakker blijven als nog iedereen slaapt. Want ‘De 80’ is meer dan alleen maar wandelen. Bij De Molen in Kaatsheuvel, voor hun caravan van de Koninklijke EHBO Waalwijk, zitten Han van der Schans (67 jaar) en Gerrit van der Velden (64 jaar), beiden uit Sprang-Capelle. Ze zitten er al vanaf half 6 vanmorgen, dus een kopje koffie en worstenbroodje zijn wel verdiend. “Tot nu is alles goed gegaan. Er zijn geen gekke dingen gebeurd”, laat Van der Schans weten. “Mensen komen vooral voor een aspirientje, verder horen we klachten over vermoeidheid”, licht hij toe. Maar met dertig jaar ervaring als EHBO’er bij ‘De 80′ weet Van der Schans wel hoe hij daarmee om moet gaan. Hij spreekt zijn bemoedigende woorden uit: “De laatste vier kilometer meneer of mevrouw, ik zie u weer bij de finish!” Een eindje verderop in de Vaartstraat pufte Hennie Zeegers (57 jaar) uit Tilburg op het bankje van de bushalte uit. Nee, hij is niet uitgevallen. “Ik rust even een paar minuten. Het valt zwaar deze keer”, licht hij toe. “Ik heb de afgelopen drie weken 150 meter laminaat gelegd, dus alleen maar op m’n knieën gezeten en dat voel ik dus nu ook.” Het is de tweede keer voor Zeegers dat hij de Kennedymars loopt. “En hierna nooit meer!” Wie extra opvalt in de lopende meute is Tom Timmermans (11 jaar) uit het Limburgse Egchel. Op het Raadhuisplein, waar het een groot feest is, wordt er door de toeschouwers dan ook hard voor hem geklapt. Het is rond half elf als Tom Timmermans samen met zijn vader Leon Timmermans (47 jaar) het Raadhuisplein in Drunen passeert. Met zijn elf jaar is hij een van de jongere deelnemers aan de 80 van de Langstraat. Vader en zoon komen beiden uit Egchel. Hoe ze dan hier terecht komen? “We lopen graag Kennedymarsen”, vertelt Tom. Hij hijgt nog niet en loopt soepel de nacht tegemoet. Ervaring heeft deze sportieveling dan ook volop. “Ik heb al drie Kennedymarsen gelopen. Vorig jaar deed ik voor het eerst mee met ‘De 80’. Toen liep ik de tocht uit, dus ik hoop dat dat nu ook weer lukt.” Zijn vader knikt trots: “Het is de uitdaging voor hem. Hij vindt het echt leuk.” Op het Raadhuisplein zorgt Plein 13 voor een feestje voor de Drunenaren. Een bar, twee tenten en een dj zorgen ervoor dat er bier in overvloed is en de muziek de mensen laat dansen, maar ook de lopers aanmoedigt. “You never walk alone” knalt er uit de boxen. Langs de kant staan Sjan en Ad den Tek (58 jaar) uit Drunen. Elk jaar komen ze kijken en iedere keer verbazen ze zich weer over de fietsers die over de route en dus tussen de wandelaars fietsen. “Dat kan toch niet? Al die mensen lopen hier.” Volgens Sjan kan de organisatie hier weinig aan doen. “De mensen moeten zelf zo slim zijn om niet daar te fietsen. Dat is fatsoen.”

Onder de deelnemers waren 3 leden van onze vereniging (Ad stevens, Gerald Aerts en Ad Voermans) die deze tocht allemaal hebben uitgelopen.