2015-07-27 STRAND6DAAGSE 2015

STRAND6DAAGSE 2015

“JA WE GAAN ER WEER VOOR EN WE ZIJN ERWEER BIJ OP DE STRAND6DAAGSE” .Met dit lied in de gedachten ben ik elke dag gestart met de fantastische tocht langs de Noordzeekust van Hoek van Holland naar Den Helder op een door het weer prima te lopen hardzand strand. Na de overnachting op de camping en de kennismaking met oude bekenden worden we verrast door de eerste stortbui. We worden met onze bagage per taxibus naar de start gebracht De bagage is afgegeven bij de vrachtwagen die alles elke dag vervoerd naar de volgende plaats. N a aanmelding bij de dubbeldekker wordt de kaart geknipt, vlaggetje, flesje water, route naar Wassenaar, kaart om te versturen, polsbandje en koffiebon uitgereikt, wordt er een bakje gedronken en gaat de tocht beginnen. Er zijn dit jaar door het weer een beetje minder deelnemers. Wel zijn er veel nieuwelingen en jongeren.


De zegen komt de eerste dagen letterlijk van boven. We worden letterlijk naar Wassenaar en Noordwijk geblazen. We hebben de sterke wind in de rug. Hierdoor krijg je ook geen regen in je gezicht. Het regent wel doch je hebt er minder last van. De gebondenheid met elkaar groeit elke dag. Bij Hoek van Holland liggen onder aan de duinen diverse strandcabines onderste boven door de storm. Via het strand gaat het de eerste dag via Kijkduin, Scheveningen richting Wassenaar naar Duinrel. We zijn de enigen die op het strand  lopen. Dat zal tot Huisduinen zo blijven. Er zijn maar heel weinig badgasten. Wij lopen daar alleen op een goed begaanbaar strand. In Noordwijk helpt menigeen elkaar een handje om je tent op te zetten omdat de wind je tegenwerkt.
De sfeer is vriendelijk, gemoedelijk. Het is een grote familie. Het weer werkt daar dit jaar een handje aan mee. Dit jaar ben ik met enkele bekenden niet over het strand richting IJmuiden gelopen, door de duinen en het bos richting Boulevard van Zandvoort. In Zandvoort zijn veel strandtenten gesloten doordat men bezig is met opnieuw gereed maken wat door de storm ontregeld is. Via Bloemendaal gaan we richting Parnassia Strand waar we de weg over het strand vervolgen naar IJmuiden.
Met de watertaxi worden we de volgende morgen op weg naar Egmond gebracht. Een route waarop alleen deelnemers zich  bevinden. Er volgt een tocht over goed begaanbaar strandzand naar Egmond., waar we samen gezellig op een terrasje plaatsnemen. Dan volgt er een tocht over het nieuwe strand bij Hondsbossche zeewering richting Callantsoog waar we door een horecabedrijf muzikaal ontvangen worden en heerlijke voetenbadjes met handdoek en sokjes aangeboden krijgen waardoor de vermoeidheid uit je voeten en benen verdwijnt. Het is een leuke happening. De volgende dag gaat het richting Huisduinen de Finish van de  tocht.

Elke dag ontmoeten we elkaar onderweg in een van de strandtenten om even een wat te eten of te drinken. Steeds zijn het alleen de deelnemers die daar zijn. Het is erg gezellig. Je voelt je een eenheid. Men laat duidelijk merken dat men respect voor elkaar heeft. Hoe vaak je deelgenomen hebt is niet belangrijk. Je bent er nu bij. De verzorging tijdens de dagen is prima. De bagage staat klaar. Op diverse plaatsen staan de kinderen klaar om je spullen op het kampeerveld van de voetbalclub te brengen. Het enige wat er gedaan moet worden is het opzetten en afbreken van je tent. Daar wordt je heel bedreven in. Bij aankomst staat de thee klaar. Wat later kun je tent opzetten, douchen, vanaf 19.00u uur de warme maaltijd halen. En daarna en bakje koffie drinken. In de kantines van de velden is het een gezellig samen en wordt er samen wat gedronken. Dat gaat elke dag zo.
Elke ochtend ontvang je een ontbijten lunchpakketje met drinken fruit, en koekjes, als je  er zin in hebt en de route naar de volgend overnachtingsplaats Er is een medische dienst, massage team, blarenprikteam aanwezig. Wat er welkom is. Gelukkig heb ik dit jaar geen blaren gelopen. De laatste avond krijgen tijdens het eten een glaasje witte wijn en sinaasappelsap naar keuze aangeboden. De maaltijden worden steeds gezellig  samen gegeten in de kantines of buiten aan de tafel met banken. Het is mijn gewoonte om elke avond nog even aanwezig te zijn bij het gezellig samen zijn van de wandelaars. De volgende morgen is het vanzelf vroeg op staan, afbreken, inpakken en bagage wegbreng.
Mijn starttijd ligt steeds tussen 8 uur en  8.30 uur. Dan kom je aan in Huisduinen waar een gezellig samenzijn, afscheidsfeest plaatsvindt. Je krijgt de herinnering, een flesje strandzand. Na deelgenomen te hebben aan het gezellige feest vertrek ik met de bus die voor ons klaarstaat naar het station in Den Helder. Het zit er weer op. Het is een mooie happening geweest , een reünie, waar ik elke jaar weer terug naar toe wil gaan. Je moet het meegemaakt hebben want je kunt niet uitgelegd krijgen hoe goed alles is geweest. Ik maak elk jaar een foto verslag zodat ik thuis kan nagenieten met op de achtergrond de muziek van de cd over de strand6daagse.

Petra Kint.