2005-03-26 – Leerdam, Wintertocht

Op 26 maart was de 1e wandeltocht van WIEGO bij een andere vereniging in Nederland.. Dit keer was het Leerdam met 48 leden, waaronder 3 leden, die voor de 1e keer deelnamen aan een busreis van WIEGO. Na de busreis konden de leden van WIEGO rond 10.00 uur vertrekken. De start was vanuit het Patrimonium en via de Deutzstraat en de Groen van Prinstererstraat ging men over een kippenbruggetje, om vervolgens linksaf te slaan, de spoorlijn over te gaan. Na de rotonde ging het linksaf de Parallelweg op. Bij de parkeerplaats ging het even rechtsaf om op en over een “bult” te wandelen en daarna weer verder over Parallelweg te wandelen. Na de brug ging het rechtsaf naar “Bastion”, waar de laatste bebouwing was. En vervolgens ging het de polder in, waar steeds stille lange wegen werden gevolgd naar Leerbroek. Voor de kerk in Leerbroek ging het rechtsaf richting Hei- en Boeicop, waar na 10 km de 1e rust was in café “’t Trefpunt”. Na de rust ging het weer door de polders en over graspaden met ganzen e koeien naar Zijderveld. Daar werd rechtsaf geslagen en na de kruising met de provinciale weg kwam men uiteindelijk uit in Schoonrewoerd, waar na 21,6 km de 2e rust was in café “Het Zwaantje”. Na de rust was er nog een stukje bebouwing in de Kerkweg met o.a. een school met ooievaarsnesten met ooievaars. Maar even verder op gingen de wandelaars rechtsaf een stukje natuurgebied in en volgde men het fietspad langs de “Wiel van Bassa”. Na dit natuurgebied wandelde men linksaf de Diefdijk op en even later ging het rechtsaf langs het Acquoysemeer. Vervolgens kwam men op de Acquoyseweg, die uitkwam op de Meerdijk. Hier ging men rechtsaf en even later de drukke Horndijk op. Bij Wilna ging het linksaf de dijk af en hier begon de bebouwing van Leerdam. Maar een stuk verder ging men weer terug de Horndijk op en deze werd gevolgd tot de Zuidwal, waar langs de haven werd gewandeld. Op het einde van de Zuidwal lagen twee rondvaartboten. terwijl een mannenkoor op de wal voor de muzikale omlijsting zorgde. Na de Zuidwal wandelde men onder de Lingebrug door en bij de glasfabriek ging het over de parkeerplaats langs de kristalwinkel terug naar het Patrimonium. Heleen Lengkeek (41) uit Breda was voor de 1e keer meegegaan met de bus van WIEGO om in Leerdam te gaan wandelen. Ze is pas twee weken geleden met wandelen begonnen. In Leerdam wandelde ze voor de 1e keer 15 km en dat was haar uitstekend bevallen. Ze vond het best gezellig en gaat 2 april weer mee met de bus naar Drunen. Reeds 30 wandelaars hebben zich voor deze tocht al opgegeven, dus het wordt weer volle bak.                           

Jef Maanders.