2005-04-02 – Drunen, Fellenoordtocht

Op zaterdag 2 april vertrok Wiego met de bus naar Drunen om daar deel te nemen aan de Fellenoordtocht. De grootste afstand voor hen die met de bus meegingen was slechts 30 km en een paar van de toekomstige 4-daagse wandelaars van WIEGO waren op eigen gelegenheid naar Drunen gegaan om daar 40 km te kunnen wandelen. De bus was reeds voor 10 uur in Drunen en kwam daar gelijk aan met nog 4 andere bussen. Dit veroorzaakte een lichte paniek op het startbureau. De inschrijving gebeurde gelukkig per bus en was het gedaan met de lichte paniek. Na de start ging het gelijk over een graspad langs de vroegere spoordijk. Men volgde geruime tijd de graspaden en kwam uit bij een zwemplas. Maar de zwemmers ontbraken. Wel waren er een paar duikers, die het water ingingen. Na de zwemplas kwamen de wandelaars via een klaphek in een natuurgebied. Na dit gebied ging het even over de weg 0m daarna langs het water tussen de nog bladloze bomen te wandelen. Aan het einde van deze weg was een 1e rustplaats. Hierna werd de weg overgestoken en kwam men even later op een gemarkeerde wandelroute uit. Nu bleef men het bosgebied volgen tot de 2e rust bij de Fellenoord Boerderij. Na deze rust kwam men in een heuvelachtig gebied en dit duurde tot de 3e (wagen) rust. Hierna ging het even de weg op. Daarna werd een fietspad gevolgd en na een smalle brug te zijn gepasseerd, wandelde men om een hertenpark heen. Na weer even over de weg gewandeld te hebben, ging het in de bocht, na het passeren van het “Lido”, even rechtdoor over een grintpad. Maar daarna ging het linksaf langs het water over een graspad tot een verhard voetpad.. Daar sloeg men rechtsaf en bij de verkeerslichten stak men eerst over en meteen daarna linksaf. Vervolgens wandelde men tot de Akkerlaan en sloeg hier rechtsaf. De Akkerlaan wer even gevolgd tot voorbij het RKC-stadion. Maar bij het eerste zandpad sloeg men weer rechtsaf om het Halve Zolenpad te volgen. Dit pad is genoemd naar de voormalige spoorlijn tussen ’s-Hertogenbosch en Lage Zwaluwe door de Langstraat. Dit is de streek van de vroegere schoenindustrie. En omdat de spoorlijn enkelsporig was, kreeg het de naam “Halve Zolenlijn”. De oude spoorlijn was nog steeds aanwezig, maar vol met kleine boompjes tussen de bielzen. Ook ging men over de oude spoorbrug over de Drongelse Overlaat. Deze brug doet nu dienst voor de voetgangers en fietsers. De deelnemers aan de “80 van de Langstraat” passeren deze brug ook, maar dat gebeurd dan in de nacht en dan is er niet zoveel te zien. Na de brug kwam men op de vroegere poordijk, wat nu een fiets- en voetpad was, en deze dijk werd tot het eindpunt gevolgd.                            

Jef Maanders.