WIEGO 40-jarig bestaan

Op 6 oktober 2005 bestond W.I.E.G.O. 40 jaar, vandaar dat op die dag een receptie voor genodigden plaats vond, waar tevens de voorzitster benoeming kreeg als lid in de Orde van Oranje Nassau.

Op 8 oktober was het feest voor de leden, dat om 9 uur begon met ontvangst in de Texas-bar met koffie of thee en een gebakje.

Om 10 uur kwamen er twee bussen om de 92 deelnemers naar Den Bosch te brengen. Na het busritje kreeg iedereen een worstenbroodje en een kaartje om een rondvaart over de Binnen- dieze te kunnen maken. Er konden echter maar 12 man per boot mee, dus ging niet allen tegelijk de rondvaart maken. Deze tocht over de Binnendieze kan ik iedereen aanbevelen, want ondanks dat de tocht langs en onder de wegen en huizen doorgaat, heerst er een heerlijke rust en kon je zien hoe het vroeger was. De oude rioolpijpen zijn bijvoorbeeld nog duidelijk zichtbaar. Pas in 1970 begon men met de restauratie van de binnenstadsrivier, dit restauratie eindigde in 1988. Opmerkelijk is dat tot 30 jaar geleden de Binnedieze als (open) riool werd gebruikt. Tot 1988 wilde dan ook bijna niemand in de binnenstad en langs de Binnendieze wonen, maar nu is het omgekeerde het geval. Iedereen wilt nu in de binnenstad stad wonen en de huizen zijn er bijna onbetaalbaar geworden. De Binnendieze mond uit in de Dommel tegenover de “Bossche Broek”, bij de wandelaars bekent als deel van de route van de Heineken-wandeltocht. Na even over de Dommel gevaren te hebben met de stadswallen, Bastions en vesting werken ging het weer ondergronds en men passeerde nog een zeer donkere tunnel (`t Hellegat) aan bakboord, welke niet in de route opgenomen was. Bij terugkeer stond er weer een volgende groep klaar voor de rondvaart en aangezien het markt was kon men daar even rondneuzen. Ondertussen was het prachtig en dorstig weer geworden en werden de terrasjes opgezocht. Om kwart over 4 was het verzamelen op het Stationsplein om vervolgens om half vijf met de twee bussen terug naar de Texas-bar in Breda te gaan. Waar de vereniging ook ging eten en de verdere avond in een feeststemming kon doorbrengen. Deze dag kan als buitengewoon geslaagd genoemd worden en de feestcommissie verdiend dan ook een grote pluim, want iedereen was zeer tevreden over deze prachtige dag.

 

 Jef Maanders