2005-09-03 – Oosterbeek, 59e Airborne wandeltocht

Op zaterdag 3 september 2005 vertrok de bus van W.I.E.G.O. met  39 wandelaars naar Oosterbeek om daar deel te gaan nemen aan de 59e Airborne(herdenkings)wandeltocht, dieiedere 1e zaterdag van de maand september wordt gehouden, De tocht gedenkt de slag `Market Garden` en is eerbetoon aan de ruim 1700 Engelse en Poolse militairen die het leven lieten en begraven liggen op de Airborne-Begraafplaats in Oosterbeek Tevens is het, met dit jaar meer dan 33.000 deelnemers de grootste wandeldagtocht ter wereld. Omdat de men tochten heeft van 10, 15, 25 en 40 km., is het ook mogelijk om ongetraind deel te nemen en men ziet dan ook vele gezinnen meedoen, waarbij ook de allerkleinsten, die nog in de kinderwagen liggen. Het is dan ook een tocht die voor iedereen aan te bevelen is. Tevens wordt een toeslag op het inschrijfgeld gehouden en dit geld dient om de oud-strijders de gelegenheid te geven om bij de herdenking op 17 september aanwezig te kunnen zijn.
De wandelaars van W.I.E.G.O. vertrokken, vanaf 10.30 uur, vanuit sportpark Hartenstein? gelegen achter het Airborne-Museum. Na de start passeerde men direct het Airborne-Monument op de Utrechtseweg. Via de Utrechtseweg en de bebouwde kom ging het naar de Schelmseweg. Via de Loopbergenseweg ging men door het laantje van ?Boschveld? om zo achter langs het Airborne-kerkhof te wandelen. Men kwam daarna in de bossen van de Bilderberg, met het terrein van `De Gelderse Roos` , waar men na  het passeren van boerderij `Boshoeve`, over de landingsterreinen van de geallieerden (waaronder 36 Nederlandse Commando`s) wandelde. Vervolgens ging het richting Wolfheze, waar een oud-militair in een voortuin stond en enkele straten verder was een klein museum waar men poppen met militair uniform zag en ook nog  een model vliegtuig waar de landingstroepen mee gekomen waren..Daarna ging het richting Heelsum en op de Bennekomseweg zag men links het Žirborne monument? Na de Utrechtseweg te zijn gepasseerd, wandelde men via het Duno-plateau naar Heveadorp en ging het naar de oprit van `Westerbebouwing` waar na 21 km. de rust was. Even later kwam men weer terug in de bebouwde kom en passeerde men ook de oude Kerk, die tijdens operatie `Market Garden` diende als verzamelplaats bij de terugtocht van de geallieerden. Verderop stonden muziekkorpsen opgesteld om de wandelaars vooraf te gaan langs de vele enthousiaste toeschouwers, die tot aan sportpark Hartenstein langs de kant van de weg stonden.
Jef Maanders.