2005-11-27 – Oelegem (B), Uilentocht

Op 27 november vertrok de bus van W.I.E.G.O. met 30 wandelaars naar Oelegem in België, een deelgemeente van Ranst en gelegen in de Voorkempen, om daar deel te nemen aan de 15e Uilentocht georganiseerd door dewandelsportvereniging “De Ranstuilen” uit Ranst.

 Voor deze tocht hadden zich 46 deelnemers opgegeven, maar 16 bleven vanwege de verwachtte slechte weersomstandigheden thuis. Men vertrok vanuit de parochiezaal in Oelegem, om 4-6-12-15 of 20 km. te gaan wandelen. Bij de start had men een mooi uitzicht op de kerk met zijn gotische toren uit de 15e eeuw, die in 1922 is herbouwd. De naastgelegen pastorie dateert uit 1781.

Na de start ging het over de Venusstraat naar het Venuspleintje, waar de 4 km. wandelaars rechtdoor gingen en de overige afstanden rechtsaf over een modderig zandpad met enkele grote plassen. Vervolgens wandelde men over de Antitankgracht, waar net voor een visvijver de 6 km. rechtsaf sloeg en de anderen rechtdoor hun weg vervolgden om op het einde van het pad rechtsaf te gaan over de Zandhovensteenweg, daarna over een modderig pad, waar ook nog een bunker stond. Iets verderop ging het rechtsaf het Heesterbos in. Op het einde van dit pad ging het over een smal pad linksaf met aan de rechterkant de grote weg. Op het einde van dit pad kwam men uit bij de grote weg, waar linksaf geslagen werd, om even later over te steken. Na de weg overgestoken te zijn ging men direct daarna rechtsaf het bos weer in. Op het einde van dit pad ging het weer rechtsaf. Op het einde van dat pad ging de route eigenlijk naar rechts, maar dit was een slikpad, wel zeer mooi, maar erg glibberig, dus ging het linksaf over de verharde weg. Op het eind van dit pad ging het rechtsaf, de Hallebaan op, om op de volgende kruising weer rechtsaf te gaan en Halle binnen te wandelen en over het viaduct van de rijksweg te wandelen. Na het viaduct werd weer rechtsaf geslagen en gingen even later de Roetbosstraat in en waren zo weer terug op de oorspronkelijke route en kwamen aan in Zandhoven. Hier kwamen we bij een voetbalveld, waar men via een zandpad omheen moest wandelen. Ook zagen we nu het torentje van Zandhoven, maar eerst moesten we over een smal zandpad tussen de omheiningen en kwam men uit op de Veldstraat en na de kerk gepasseerd te hebben kwam men bij de rust. Na de rust ging het achter langs de kerk en moesten we even later een drukke verkeersweg, de Ringlaan, oversteken.Het kasteel welke de wandelaars passeerden Om vervolgens langs het kasteel van Boutersem naar de Bruggestraat te lopen, waar men op het einde rechtsaf sloeg en over de echte Belgische kasseien moest wandelen en onderweg de landhuizen Hof Ten Donck en De Voort, alsmede het Kasteel Hovorst passeerde. Op het einde ging het rechtsaf, over de Molenbaan, en kwam men weer terug in Zandhoven om weer naar dezelfde rust als de vorige keer te gaan. Na de rust stak men de weg over en ging de Beggardstraat in om op de Y-kruising links aan te houden. Hier ging het even later weer linksaf over een zandpad naar de bosrand. Na dit zandpad kwam men weer uit op de verharde weg in de bebouwde kom en kwam men even later weer bij het viaduct wat we eerder in de tegenover gestelde richting over gegaan waren en waren weer terug in Halle. Na het viaduct ging het rechtsaf, door het domein Vrieselhof, waar we langs het prachtige kasteel Vrieselhof kwamen, dat in 1918 is herbouwd, en waar in de toekomst de trouwzaal zal komen. Het kasteel hoorde tot de gelijknamige heerlijkheid Hof van Vriesele en werd reeds in de 13e eeuw genoemd. Na de Vrieselhof kwam men op de Knodbaan, waar het linksaf ging en via de Hemelstraat en de Pater Damiaanstraat ging het over een smal pad naar het einde van de wandeling. Het was prachtig wandelweer en ook de zon had zich even laten zien, zodat iedereen met een tevreden gevoel naar huis ging en de thuisblijvers het ongelijk aan hun kant hadden.