2006-04-02 – Broechem & Horendonk (BE), 26e Internationale Wandeltocht

Op 2 april vertrok de bus van W.I.E.G.O. met 37 wandelaars naar Broechem, om daar ’s-morgens deel te nemen aan de 26e Internationale wandeltocht van de Ranstuilen uit Ranst (B), wat tevens de 1e zevenmaalkempentocht was.

Helaas miste de bus de goede afslag en moest toen terugkeren, zodat de wandelaars pas om 10.00 uur konden vertrekken en de afstand slechts 6 of 12 km. werd.

Men vertrok in de regen vanuit de zeer grote parochiezaal in Broechem. Broechem is ondermeer bekend om zijn merkwaardige Onze Lieve Vrouwkerk. Deze kerk heeft een kruising-toren waarin 3 bouwstijlen zijn versmolten. Romaans is ondermeer de torenromp, de andere delen zijn laat gotisch, terwijl de gevel in barokstijl is. Het door de organisatie uitgezette parkoer was mooi, maar door de regen waren vele paden modderig en glad en was het goed uitkijken waar je liep.

Om 12.45 uur waren alle wandelaars weer terug en vertrok de bus naar Essen (B), om daar deel te nemen aan “Den Ouwen Uiltocht” georganiseerd door de St. Jansstappers. De bus was om 14.00 uur in Horendonk (Essen) konden de wandelaars aan hun tocht van 7 of 13 km. Beginnen. Het vertrek was vanuit de turnzaal van de school “Over d’AA” Bij vertrek werden we gewaarschuwd dat de paden er slecht bijlagen door de regen, maar dat was voor niemand een bezwaar., want schoen en broek zaten al vol modder. De zon scheen nu volop, dus was iedereen vol goede moed.

Tot het 1e rustpunt vielen de modder op de paden nogal mee. Na de rust ging het door Visdonk bij Roosendaal en daar waren de paden zeer slecht te bewandelen. Bovendien zat er nog een heuveltje in het parkoer, dat zo glad was dat menige wandelaar geen grip meer had en naar beneden gleed. Na de 2e rust in op dezelfde plaats als de 1e, werden de paden weer beter en was iedereen weer op tijd terug om weer terug naar Breda te gaan. Normaal zijn er geen twee tochten op een dag, maar dit was noodzakelijk omdat er teveel tochten op dezelfde dag waren waar W.I.E.G.O. aan deel gaat nemen.

Op 8 april 2006 is het weer met de bus mee om te gaan wandelen in Hardinxveld- Giessendam De afstanden zijn dan 5-10-15-20 of 30 km. Ook zij, die geen lid zijn van een vereniging, zijn welkom.

 

Jef Maanders