2006-09-30 – Breda – 2e Brabantse Wandeltocht

Op zaterdag 30 september werd in Breda weer een wandeltocht georganiseerd onder het motto “Brabant Wandelt”. Dit is een initiatief van de Provincie Noord Brabant en uitgevoerd door KNBLO-NL en Sportservice Noord-Brabant. In Breda werd dit initiatief mogelijk gemaakt door: Breda-Actief, SOB, Thuiszorg Breda, Zorgcentrum IJpelaar en Zorgcentrum Oranjehaeve (Concern Aeneas) en Wandelsportvereniging W.I.E.G.O..

Men had zo’n 50 deelnemers verwacht, maar er waren er 32, helaas een lagere opkomst als op 24 september. Het vertrek was nu vanuit “Schuttershof”, waar W.I.E.G.O. om 09.00 uur al was vertrokken met haar jaarlijkse Markdal-wandeltocht. De deelnemers vertrokken om 14.00 uur na het oplaten van een ballon. Na vertrek ging het langs de villa op de Ulvenhoutselaan over het witte bruggetje, waar de wandelaars op de 1 ½ reeds afsloegen, naar de Bouvignelaan. Tot de Bouvignedreef bleven de 3 en 5 km bij elkaar, maar de 5 km ging nog een rondje door het bos maken, terwijl de 3 km. naar het terrein van Staatsbosbeheer ging om weer terug te gaan naar “Schuttershof”. De 5 km ging toen richting Restaurant “De Boswachter”, waar ze eventueel konden rusten. Na dit rustpunt ging het tegenover “De Boswachter” weer het bos in, om even later de Bouvigedreef af te wandelen om zo weer terug te komen op de route van de 3 km. Na het terrein van Staatsbosbeheer wandelde men via de nieuwe wandelpaden langs De Mark en via de Duivelsbruglaan weer terug naar “Schuttershof”.

De mindere opkomst komt waarschijnlijk omdat men niet vanuit de vertrouwde omgeving van een zorgcentrum kon vertrekken. De doelstellingen zullen dit wel duidelijk maken.

Mevr. A.M.S. Pruyser – Menke, uit woongroep “Ánders wonen voor ouderen Breda” liep samen met haar dochter. Zij nam nu voor de 2e keer deel aan Brabant Wandelt. Vorig jaar wandelde ze nog vanuit Zorgcentrum “Ijpelaar”, nu zat ze sinds 2 weken in een scootmobiel. Ze was van plan om de 5 km te doen, maar haar dochter had de route van 3 km. Maar gelukkig voor haar nam haar dochter de verkeerde route en kwam ze toch op de 5 km. Hier had ze later helemaal geen spijt van, want ze vond het een hele mooie tocht en wil graag de volgende tocht weer meegaan.

Na het wandelen kwamen weer 2 doelstellingen. De 1e was: nader te worden geïnformeerd over het wandelen voor senioren; de 2e was: wandelmogelijkheden binnen het zorgcentrum.

Jef Maanders