2009-03-07 4e winterserietocht

GESLAAGDE LAATSTE WINTER-SERIETOCHT VAN WIEGO

Wandelsportvereniging “WIEGO” werd, als organisator van de 4e en laatste Winterseriewandeltocht 2008/2009, blij verrast met een onverwacht zeer hoge opkomst van deelnemende wandelaars. Om kwart voor negen was het in en buiten het startlokaal, het clubgebouw “Schuttershof” van de Handboogschutterij “Prins Hendrik” aan de Viandenlaan, reeds zo druk dat besloten werd om het startsein voor de 40 km afstand te geven, gevolgd door de wandelaars op de 25 km, en gingen de eerste van in totaal 685 wandelaars van start. In het startlokaal was het zo druk, dat er bijna geen doorkomen aan was om bij de inschrijftafel te komen en dat bleef zo tot ongeveer tien uur.

Op de afstand 40 km liepen uiteindelijk zo’n 90 wandelaars en op de afstand 25 km zelfs meer dan 200. Op de afstanden 15 en 20 km, waarvoor men reeds om 9.15 uur het startsein gaf, deden op elke \mafstand meer dan 150 lopers mee, terwijl op de afstanden 5 en 10 km tezamen ook nog bijna 100 deelnemers waren. De deelnemers kwamen voor een deel uit Breda en omgeving. Maar ook uit de rest van de provincie Noord-Brabant, vooral uit West-Brabant kwamen veel deelnemers, evenals uit Zeeland en een groot deel van Zuid-Holland, Utrecht en het Gooi. Zelfs kwamen er wandelaars uit Alkmaar, Almelo, Oldebroek, Lettele (bij Deventer), Almere, Leiden, Arnhem en Nijmegen. Ook uit België kwamen 13 deelnemers, zodat deze tocht weer een internationale karakter had. Naast de eigen leden namen ook leden van een viertal andere verenigingen deel. Wsv. DVT (De Vrolijke Tippelaars) uit Vlissingen was met 18 leden vertegenwoordigd op diverse afstanden terwijl Wsv. De Vrijbuiters uit Wijk en Aalburg en Wc. Oostendam uit Ridderkerk met resp. 19 en 14 leden meededen. Wsv. Kinderdijk uit de gelijknamige plaats nam met 39 leden mee op diverse afstanden. De Ronnie Tober Foundation kwam met 15 deelnemers, waarbij Ronnie Tober onderweg voor de nodige verstrooiing zorgde. Tenslotte was de Belgische Wsv. De Sint Jansstappers uit Essen vertegenwoordigd met een groot aantal leden, doch deze kwamen allemaal uit Nederland.

Na de start liepen de wandelaars via de altijd weer aantrekkelijke Ginnekenmarkt naar het Mastbos in dat door de verschillende afstanden in meerdere of mindere mate werd doorkruist. De wandelaars op de afstanden 15, 20, 25 en 40 km liepen via de Tonnekesbuurt richting Effen. Hier gingen de wandelaars van de twee langste afstanden 25 en 40 km. door het gebied De Rith. De onverharde Hazardweg bleek ondanks de voorbije regen toch redelijk begaanbaar. Hierna was aan de Liesstraat een verzorgingspost waar koffie en thee geschonken werd. De laatste deelnemers moesten het echter met thee doen, omdat door de grote deelname de koffie op was geraakt. En zo werd het Liesbos bereikt dat werd doorgestoken naar het Jagerspad, waar het Christusbeeld kon worden bewonderd. Via de Vaareindseweg en Westrikseweg werd Prinsenbeek bereikt. Hier konden de deelnemers in café ’t Veehandelshuis even tot rust komen van de vermoeienis. Gezien de grote opkomst was de soep echter op toen de laatste wandelaars zich aldaar bij de controle meldden. Na deze rustpauze liepen de wandelaars via de Groenstraat rechtstreeks terug naar het Liesbos dat weer werd doorgestoken. Daarbij passeerden zij voor de tweede keer een restaurant De Boswachter. Het eerste hadden zij in het Mastbos al gezien. Ook kon een enkeling nog een jagende sperwer ontdekken. Hierna ging het richting Buurtschap Vuchtschoot, waarna aan de Achterste Rithweg voor de deelnemers op de 40 km een bouillonpost was ingericht. Via Effen werd tenslotte het Mastbos weer bereikt. Aan de Overaseweg kregen de wandelaars op de afstanden 25 en 40 km nog een appel, terwijl op de boerderij ernaast voor de RonnieTober Foundation een rustplaats was ingericht en Ronnie zelf een liedje ten gehore bracht. Hierna ging de 25 km-route via de kortste weg door het Mastbos weer terug naar het eindpunt in de wijk Ginneken. De lopers op de overige afstanden maakten echter nog de nodige kilometers in het Mastbos en kwamen daarbij onder meer bij café Dennenlucht, dat het centrale rustpunt voor de afstanden 10, 15 en 20 km was, maar ook de deelnemers op de afstand 40 km konden hier nog genieten van een natje en een droogje, waarna zij allen welgemoed aan de laatste kilometers richting de wijk Ginneken liepen. Voor de wandelaars van de Ronnie Tober Foandation had deze organisatie aan de rand van het Mastbos nog een tweede verzorgingpost ingelast. Hoewel het ’s morgens enigszins mistig was, klaarde het in de loop van de dag op en brak zelfs de zon nog door, waardoor het een prachtige dag werd en de wandelaars na afloop zeer tevreden waren. Dat lieten zij bij terugkomst de mensen achter de starttafel dan ook vaak merken. Ook het afwisselende landschap kon veel deelnemers bekoren. Wel vonden zij de houtkap en de daardoor kapot gereden wandelpaden in een deel van het Mastbos maar niets. Maar na uitleg over de noodzaak van deze kap, konden zij er begrip voor opbrengen.

Tegen half zes kwamen de laatste wandelaars zich afmelden en werd er nog even gezellig gekeuveld onder het genot van een al dan niet sterk drankje. Ook de medewerkers op de diverse verzorgingsposten onderweg (voor koffie of thee, bouillon, en fruit) waren inmiddels weer terug. Voor de medewerkers op de startlocatie was het nu alleen nog wachten op de drie leden die achter de laatste wandelaars de aangebrachte bepijling verwijderden. Nadat ook zij binnen waren en wat genuttigd hadden, kon het startbureau  opgeruimd worden ging iedereen met tevreden gevoel naar huis gaan om van de rest van het weekend te gaan genieten.

Hans van der Bruggen