2009-07-11 7-Dorpentocht Oud Vossemeer

Met WIEGO naar 7-dorpenwandeltocht in Oud Vossemeer

 

Op 11 juli 2009 was er voor de 21e maal de 7-dorpentocht van Tholen. Ook de wandelaars van WIEGO namen weer deel aan deze tocht.

De 50 km-wandelaars en ook een deel van de 40 km-lopers waren per auto gegaan omdat ze om 7.00 uur konden vertrekken, terwijl degenen die met de bus waren gegaan, pas om 9.30 aan hun wandeling konden beginnen. Het vertrek was weer vanuit het Dorpshuis “De Vossenkuil”. De lucht was betrokken, maar met een temperatuur 19 graden was het een aangenaam wandelweer. Men vertrok weer richting Sint Annaland. Na de wagenrust, na 4,8 km, op de Broeksedijk kwam er een splitsing. De 50 km-wandelaars liepen verder naar Sint Annaland, terwijl de 30 en 40 km-wandelaars naar Sint Maartensdijk gingen en hier kwamen de 50 km-wandelaars, die via Sint Annaland en Stavenisse waren gegaan, er ook weer bij.

In Sint Maartensdijk hadden de lopers van de 50 km er 25,4 km opzitten en de 30 en 40 km 13,6 km. In Sint Maartensdijk was er rust in café “Smerdiek”. Na de rust wandelden de 30, 40 en 50 km-wandelaars via het wandelgebied “De Pluimpot” naar de controle en rust op camping “De Pluimpot”. Na deze rust ging het even over de camping naar Scherpenisse, waar een rustpost was in café “Zeelands Welvaren”, waar de wandelaars een drankje kregen. Hierna ging het naar Poortvliet waar de 30 en 40 km er 22,5 km. en de 50 km er 35,4 km. op hadden zitten en waar de zon fel begon te schijnen.

In Poortvliet kregen de wandelaars in het Wokrestaurant “China” een bolus. Na dit rustpunt ging het  richting Tholen, met een wagenrust in op de Tichelaarsweg. Hier kreeg men een stuk meloen en kon men tevens een beker water drinken. Even na dit rustpunt was er een splitsing van 3 afstanden. De 30 km ging verder over de Puitsedijk, terwijl de 40 en 50 km verder wandelden over de Watervlietsedijk naar het plaatsje Tholen. Bij het elektriciteitsgebouw op de Puitsedijk, kwamen de afstanden op de 40 en 50 km er weer bij en wandelde men gezamenlijk door de boomgaard naar het laatste rustpunt bij de schuur van de familie Van Dijk. Er waren nu geen bolussen, maar wel een drankje en het was nog iets meer dan 2 km. naar het eindpunt.

Op deze tocht zie je ook altijd de toekomstige Vierdaagse-wandelaars, die deze tocht als een laatste oefentocht beschouwen voor de Vierdaagse van Apeldoorn en de Vierdaagse van Nijmegen. Op de markt in Oud-Vossemeer was er weer een evenementendag. De weersomstandigheden waren gelukkig veel beter dan in 2008. Ook over het aantal deelnemers mocht men niet klagen, want dat waren er 2124, dus meer dan het topjaar 2005, toen er 2070 wandelaars deelnamen.

De verzorging in Oud-Vossemeer is altijd uitstekend, maar om nu een Trappist uit een plastik bekertje te drinken, moet toch beschouwd worden als een groot minpunt. Om 17.15 zou de bus weer terug gaan richting Breda, maar de bus kwam later en toen bleek er nog een afwezige te zijn, die wel op tijd richting bus vertrokken was, maar helaas verkeerd was gelopen. Ook in EttenLeur ging het niet volgens planning en de bus was pas om 19.00 uur in Breda, waar de achterban hongerig aan het wachten was.

Jef Maanders