2009-12-19 1ste winterserietocht WIEGO

BANJEREN DOOR EEN WIT WINTERKLEED

(uit: BN/De stem van 22 december 2009)

 

De gevoelstemperatuur nog een stuk lager dan min acht en een centimeter of twintig sneeuw. De echte wandelaar laat zich niet tegenhouden. Een kleine 250 fanatieke lopers (“Normaal zijn het 400”, zegt WIEGO-secretaris Hans van der Bruggen) trotseren de vrieskou tijdens de eerste wintertocht van de Bredase wandelsportvereniging. De eerste van vier, met te lopen afstanden van vijf tot 40 kilometer. Banjeren is het door wit winterkleed. “Ach, vijf kilometertjes”, lacht Van der Bruggen. “Vader, moeder en drie kinderen wandelen die afstand. Eén gezin, van Middelburg gekomen.”Het overgrote deel, voornamelijk zestigers en ouder, pijnigt het lijf met minstens de driedubbele afstand.

“Thermo-ondergoed, een wollen trui en muts, warme das en vooral goeie schoenen en sokken”, weet de 73-jarige Arie de Bloeme. Met regelmaat zegt hij het profiel van zijn schoeisel te controleren om tijdig nieuw aan te schaffen. “Het binnencomfort van de schoen is belangrijk”, legt de man, die elk jaar de vierdaagse van Nijmegen fluitend aflegt, uit. Nog enthousiaster is hij over de wintertocht van zijn WIEGO. “Wandelen Is Een Gezonde Ontspanning” betekent het. Good-old Arie spreekt zelfs van een tweede liefde. Van de jaarlijkse 52 weken loopt hij er veertig. “van de medailles knip ik de linten af. De bling-bling plak ik in een boek en de kilometers worden opgeteld.” Terug van 20 kilometer, hij passeert er dit jaar de 3300 mee, complimenteert hij zijn secretaris met zijn sneeuwroute. “Het was een sprookje, Hans.” Dankbaar steekt de secretaris de lof in de zak.

Voor een paar euro inschrijfgeld, goedgemaakt met een kop thee, een appel en een bekertje bouillon, bezorgt hij Arie een sportieve wandeldag. Net zo complimenteus is het echtpaar Corrie en Willy Hermens. In plaats van de reguliere vijftien, wandelen de twee zeventigers vijf kilometer minder. “Omdat tante Riet jarig is”, legt het duo uit. “Die wacht met taart.” Beiden zijn getooid met muts, geschonken door KPN Telecom. “Daar heb ik altijd gewerkt”, vertelt Willy. En trots: “Nog steeds krijg ik een kerstpakket. Die muts zat er ook in.” De rust onderweg, het één zijn met de natuur en natuurlijk de beweging. Willy somt zijn wandelredenen op. Foto’s maakt hij onderweg van dierensporen in de sneeuw. “Ook van de lichtval van de zon in de sneeuw”, meldt hij. Jan Hack is halverwege koers de man van de bouillon. “Niet moeilijk”, zegt hij. “Gewoon het water kokend houden op een gasbrandertje. Als er een wandelaar in de buurt komt het poeder er in. En een kommetje voor mij, als ik het zelf koud krijg.”Voor de aspirant-wandelaars nog het volgende: WIEGO organiseert vanaf clubgebouw Schuttershof aan de Viandenlaan nog wintertochten op 16 januari, 6 februari en 6 maart.

Peter van Bergen.