2009-11-29 Uilentocht

Uilentocht te Ranst

 

Op zondag 29 november 2009 organiseerde Wsv. De Ranstuilen uit het belgische plaatsje Ranst binnen de Antwerpse Winterserie voor de 20e maal de Uilentocht. Het is heel lang geleden en wel in 2002 dat de Gildenzaal te Ranst fungeerde als startzaal voor deze tocht. Toch ging deze vereniging terug op zoek naar haar vertrouwde nest. De reden waarom ze daar wilde starten was omdat zij ook de wandelaars op de kleinste afstanden wilde laten genieten van de natuurlijke schoonheid van het beschermde landgoed Zevenbergen. Dit mooie natuurgebied wordt beheerd door Natuurpunt Vzw. Dankzij de goede samenwerking met de eigenaars van deze mooie natuur kregen De Ranstuilen ook nu weer toestemming om door dit ongerepte gebied te wandelen.

 

De verschillende wandeltrajecten van 5, 8, 13, 20 en 25 km waren met zorg samengesteld en liepen voornamelijk over smalle veldweggetjes en bospaden. De 5 km-wandelaars hadden geen rustpost, maar wandelde je op de 8 km dan kon je genieten van een rust ongeveer halverwege in het gebouwtje bij de visput van de hengelvereniging ’t Zit erin.

In Oelegem was een centrale rustpost voor de afstanden van 13, 20 en 25 km. Om deze controlepost te bereiken had je twee mogelijkheden, ofwel je nam de verharde, en gemakkelijk begaanbare weg, ofwel je wandelde door een natuurgebied dat nog niet zo vaak bezocht wordt door wandelaars.

 

In Oelegem aangekomen maakten de wandelaars op de 20 en 25 km nog een bijkomend rondje door het bosrijke landgoed Vrieselhof. Langs een aaneenschakeling van rustige veld- en bosweggetjes en door het Zevenbergenbos keerden we weer terug naar Ranst.

 

In de feestelijke start- en aankomstzaal kon men daarna nog genieten van een stevige portie spek met eieren en voor de liefhebbers was er de bij iedereen bekende en geprezen Glühwein.