2010-04-17 Bloesemtocht geldermalsen

MET WIEGO NAAR DE BLOESEMTOCHT TE GELDERMALSEN.

 

Op 17 april 2010 ging WIEGO met de bus naar Geldermalsen om daar deel te nemen aan de Rode Kruis Bloesemtocht. In de bus zaten 38 wandelaars, maar daarnaast gingen nog eens 26 leden om uiteenlopende redenen met eigen of openbaar vervoer. Er waren er dus 64 WIEGO-lopers totaal.

 

Na een voorspoedige rit was men om even voor tien uur bij het startgebouw dat gevestigd was in de veilinggebouwen van Fruitmasters. Het was een drukte van belang. Zo’n 31.000 wandelaars waren op dit wandelsportevenement afgekomen. Door deze drukte duurde het inschrijven wat langer, maar om iets na half elf gingen de eerste lopers van WIEGO op pad.

Na het verlaten van het startterrein liep men via een boomgaard naar het riviertje De Linge. Dat werd overgestoken via een speciaal en tijdelijk door de koninklijke landmacht aangelegde brug. De wandelroute voerde de deelnemers daarna beurtelings langs de noord- en zuidzijde van De Linge. Voor de kruisingen werd gebruik gemaakt van de normaal aanwezige bruggen en van een drietal speciaal door eerdergenoemde landmacht aangelegde pontonbruggen. Na de eerste oversteek van De Linge volgde men de plaatselijk bekende Appeldijk. Ter hoogte van het Landgoed Mariënwaardt werd De Linge weer overgestoken en was er een rustmogelijkheid. Deze waren er om de 2 à 3 kilometer. Tevens gingen hier de 8 km lopers op de terugweg. De anderen liepen nu naar Enspijk. Daar was weer een rustplaats en stak men ook weer De Linge over.

De 15 km lopers maakten hier een kleine lus alvorens weer bij de rest aan te sluiten. Na onder de rijksweg Den Bosch – Utrecht te zijn gegaan kwam men in Beesd. Hier werd gerust in De Notenboom en keerden de 15 km lopers terug. Na deze rust werd De Linge verder gevolgd en passeerde men een lokaal vogelpark. Ook zag men diverse ooievaarsnesten met ooievaars. Met name de wat jongere vrouwelijke deelnemers keken daarbij enigszins angstig om zich heen. Bij Rhenoij splitste de afstand 40 km zich af. De 25 km lopers gingen over de brug naar de andere kant van De Linge en terug richting Rumpt. Na deze plaats kruiste men weer de rijksweg Den Bosch – Utrecht via een tunneltje en werd Enspijk weer bereikt. Hier kruiste men weer De Linge via de al bekende pontonbrug en liep men nu weer langs de noordzijde van deze rivier en langs en door het landgoed Mariënwaardt. Dit stuk was al bekend van de Wintertocht van in december van Wsv. Prinses Marijke uit Geldermalsen. Na een paar kilometer ging men weer via een pontonbrug naar de zuidzijde van De Linge en richting Deil. Hierna was het maar een kleine twee kilometer voordat de finish in de veilinghallen werd bereikt.

Het was daar de grote opkomst een gezellige drukte. Dat was ook op het parkoers het geval geweest en zeker op de stukken waar ook de 8 en 15 km lopers samen meeliepen. Om even vier zat iedereen weer in de bus om bij te komen van een geslaagde en zonnige wandeltocht. De terugreis verliep alleen niet zo voorspoedig. Over de eerste vijf kilometers via de provinciale weg naar de snelweg werd ruim een half uur gedaan door de file veroorzaakt door de wegrijdende wandelaars met eigen vervoer en door wegwerkzaamheden. In de bus zat echter iedereen gezellig en vergenoegd na te genieten van deze prachtige dag en maakte men zich niet druk.

Hans van der Bruggen.