2010-06-27 Bossentocht

47e Bossentocht in Breda

 

Op zondag 27 juni 2010 organiseerde wandelsportvereniging WIEGO in samenwerking met WandelsportverenigingTelstars te  Breda de 47e Bossentocht met de afstanden van 30 of 40 km. Deze tocht is uitermate geschikt als voorbereiding voor de 4-Daagse van Nijmegen.

 

Het vertrek was weer vanuit café “Heuvelzicht” en om 8.00 uur konden de wandelaars aan hun 30 of 40 km. beginnen. Men wandelde rechtstreeks naar het Mastbos en via de Stouwdreef en het Eeuwigheidlaantje wandelde men naar de Langedreef. Daar ging het linksaf tot aan het einde van de Dreef. Op de Oude Postbaan sloeg men linksaf naar de Galderseweg. Via de Galderseweg ging het richting de Blauwe Kamer, maar 50 meter daarvoor ging het een onverhard pad op langs “Visio onderwijs”. Dit pad kwam uit bij de stuw over de Mark. Na de stuw ging het rechtsaf langs de Mark en Bovenmark en kregen de wandelaars een mooi zicht op de omgeving. Na het passeren van de Klokkenberg ging het linksaf naar de Koekelberg, waar een wagenrust was.

Na de rust werd de weg vervolgd en na het oversteken van de Strijbeekseweg ging het even later linksaf. Hier ging de 40 km even verderop rechtsaf en de 30 km rechtdoor. Hier kon men uit een automaat ook verse en gekoelde aardbeien kopen die heerlijk smaakten. Men wandelde nu langs landgoed Valkenberg en daar kwam de 40 km. er weer bij. Vandaar ging het via de Leeuwerik naar de Gilzeweg, waar in café “Schutterslust” de rust was. Na de rust en de splitsing met de 40 km. ging het via het Nieuwbos weer terug naar het St. Annabos en kwam de 40 km. er weer bij. Via de Geersbroekseweg ging het naar de 2e wagenrust.

Na deze rust wandelde men door het tunneltje en vervolgens door het Ulvenhoutsebos om via de Rouppe v.d. Voortlaan naar de Ulvenhoutselaan te wandelen. Via de Bieberg ging het nu naar de boerderij van Staatsbosbeheer, waar vlak voor de Galderseweg weer een wagenrust was, en daarna naar het Mastbos. Bij de Dr. Schaepmanlaan kwam men het bos weer uit en via de Dr. Batenburglaan en de Mastbosstraat kwam men weer terug in café “Heuvelzicht”.

Vooral in de bossen was de temperatuur goed om te wandelen en de wandelaars waren tevreden over de verzorging, de bewegwijzering en de natuur. Er waren vanwege het warme weer slechts 179 en totaal 4 uitvallers, waarvan twee door de temperatuur. De andere twee waren een echtpaar, waarvan de vrouw al met een blessure was gestart en daardoor de tocht voortijdig moest afbreken.

Jef Maanders