2010-07-10 zevendorpen tocht

Met WIEGO naar Zevendorpen-wandeltocht in Oud-Vossemeer

 

Op 10 juli 2010 was er voor de 22e maal de 7-Dorpen tocht van Tholen. Ook 40 wandelaars van WIEGO namen deel aan deze tocht. Hiervan waren er 12 met eigen vervoer gegaan, deels vanwege de verwachte hoge temperatuur en deels vanwege de langere afstand die ze wilden lopen en waarvoor ze reeds om 7.00 uur konden vertrekken. Terwijl degenen die met de bus waren gegaan, pas om 9.30 uur aan hun wandeling konden beginnen.

 

Het vertrek was weer vanuit het  Dorpshuis “de Vossenkuil”. De zon was al volop aan het schijnen, maar het was nog niet extreem warm. Men vertrok weer richting St. Annaland. Na de wagenrust, na 4,8 km, op de Broeksedijk kwam er een splitsing. De 50 km-wandelaars liepen verder richting St. Annaland, terwijl de 30 en 40 km-wandelaars naar Sint Maartensdijk gingen. De temperatuur op de Provinciale weg naar St. Maartensdijk was om 12.12 uur 32 graden en om 12.30 uur reeds 34 graden. In St. Maartensdijk kwamen de 50 km-wandelaars, die via St. Annaland naar Stavenisse waren gegaan, er ook weer bij. De lopers van de 50 km hadden er in St. Maartensdijk, 25,4 km opzitten en de 30 en 40 km 13,6 km. In St. Maartensdijk was er rust in café Smerdiek. Na de rust ontvingen de wandelaars in de Kaaistraat een fles water en wandelden daarna via het wandelgebied naar de controle en weer een rust op camping de Pluimpot. Na deze rust ging het even over de camping naar Scherpenisse, waar de wandelaars bij de rustpost bij de fam. Ellenbaas een drankje kregen. Hierna ging het naar Poortvliet waar de wandelaars in het Wokrestaurant China een bolus kregen. Na dit rustpunt ging het richting Tholen, met een wagenrust op de Tichelaarsweg. Hier kreeg men een stuk meloen en kon men tevens water drinken en de drinkbussen vullen. Even voorbij dit rustpunt was er een splitsing tussen 3 afstanden. De 30 km ging verder over de Puitsedijk, terwijl de 40 en 50 km verder wandelden over de Watervlietsedijk naar het plaatsje Tholen. Bij het elektriciteitsgebouw op de Puitsedijk, kwamen de afstanden op de 40 en 50 km er weer bij en wandelde men gezamenlijk door de boomgaard naar het laatste rustpunt bij de schuur van de familie van Dijk.

 

Op deze tocht zie je ook altijd de toekomstige 4-daagse-wandelaars, die deze tocht als een laatste oefentocht beschouwen voor de 4-daagse van Apeldoorn en de 4-daagse van Nijmegen. Op de markt in Oud-Vossemeer was er weer een evenementendag, waar de deelnemers op de korte afstand dankbaar gebruik van maakten. Het aantal deelnemers was dit jaar ruim 700 minder dan in 2009, met vooral weinig deelnemers op de 40 en 50 km.

De verzorging in Oud-Vossemeer is altijd uitstekend verzorgd. Ook voor de trappist had men nu de vereiste glazen aangeschaft. Vorig jaar was dat helaas een plastic bekertje. De wandeling was dit jaar door de extreme warmte zeer zwaar, maar wel mooi. Om 17.15 uur ging de bus weer terug richting Breda en bij Bergen op Zoom viel toen al een beetje regen, maar verder richting Breda, hield de regen op en kwamen de wandelaars dus toch nog droog thuis. Rest ons nog om de 4-daagse wandelaars van Apeldoorn en Nijmegen veel succes toe te wensen.

Jef Maanders