2010-11-20 sinterklaastocht Dordrecht

SINTERKLAASTOCHT of DIJKEN- en PARKENTOCHT

 

Om half 9 ging ik op pad om me aan te sluiten bij het groepje wandelaars dat al stond te wachten bij de bushalte. Na een paar minuten kwam de bus eraan. Daarna de andere groepen ophalen en als laatste de Haagse Beemden. Toen ging het al gauw richting Dordrecht. Het is maar een korte rit. We kwamen er om 9.45 uur aan. Ikzelf ging om 9.55 uur van start. Tot op dat moment kon ik nog beslissen wat ik zou gaan lopen. Nou dat werd dus 20 km. omdat de 10 en 15 km al snel een andere route gingen volgen. Dus verder gegaan. De zon scheen uitbundig, wat wel eens moeilijk was om een pijl te onderscheiden, die deels op de grond stonden en deels op de bomen of lantaarnpalen waren aangebracht. Wat wel eens verwarrend werkte.

 

Omdat ik zo grandioos liep te genieten van de omgeving mistte ik een pijl op de Nolensweg en ging dus grandioos verkeerd. Ik liep en liep maar door maar was de weg kwijt. Daar kwam een mevrouw aan met een auto en vroeg aan haar waar de Buitenhof was en ze zei: nou die is een heel eind hier vandaan, maar stap maar even in dan breng ik je wel even. Dat kwam dus goed uit. Eindelijk liep ik op de goede weg en via de Piersonstraat kwam ik op de Galileïweg om dan via de tunnels op de 1e dijk uit te komen nl. de Zuidendijk richting Sterrenburg. Via die wijk en het\1e park nl. Wielwijkpark, wat best mooi was, kwam ik op de Grafelijkheidsweg en daarna linksaf de 2e dijk nl. Schenkeldijk en aan het einde moest ik rechtsaf de 3e stuk dijk nl. de Zuidendijk weer, om bij huisnr. 489 een trap af te gaan, maar mijn hoogtevrees kwam weer om de hoek kijken en daarom liep ik 150 meter verder en weer terug om ook op de Stevensweg te komen. Aan het einde van die weg gingen we weer een dijk op, de 4e dijk nl. de Oudendijk. Daarna liepen we de wijk Dubbeldam binnen waar de rust was in de kantine van Sporting Delta.

 

Na wat geaarzel waar ik heen moest kwam ik weer op de route en op de Wilgenlaan ging ik weer een park in het 2e park nl. Dubbelsteynpark. Daar op de kruising had ik nog een leuk gesprek met een ouder echtpaar die erg geïnteresseerd waren. Die man, nu 89 jaar, had 18 keer de  vierdaagse van Nijmegen gelopen. Hij vertelde me dat het volgende park nr.3 het Dubbelmonde park was. Daarna passeerde ik op een rotonde  een enorm groot nieuwbouwcomplex wat het nieuwe Albert Schweitzer-ziekenhuis was in de wijk Dordtwijk. Toen kwam ik weer op de Oudendijk uit. Na enkele straten verder kwam ik op de Admiraal de Ruyterweg uit en boven aan moesten we rechtsaf en even verder over een lange fietsbrug naar de rust in de kantine van K.C. Dordrecht. Via de Amstelwijck en langs het Refaja ziekenhuis dat binnenkort verhuisd naar voornoemd ziekenhuis, kwam ik bij de finish aan alwaar Willy de Does al op Sinterklaas zat te wachten en toen die eenmaal binnen was, was zij er niet meer van weg te slaan. Leuk hè Willy!!!

 

Na de wandelboekjes uitgedeeld te hebben en nog op een paar mensen gewacht te hebben die nog moesten binnenkomen gingen we weer tegen half vier richting Breda. Vandaag waren er ongeveer 290 mensen geweest. En zoals jullie hebben gelezen van al die dijken: dat was vroeger een aaneengesloten ringdijk rondom Dordrecht. Al deze dijken zijn doorgesneden dit allemaal vanwege de nieuwbouwwijken.

K.O.P. LOPER