2011-04-16 De hof van Colmschate tocht

De Hof van Colmschate-tocht.

 

In de vroege morgen van 16 april was het goed bewolkt, maar dat neem niet weg dat we op weg gingen met 35 personen richting Deventer, liever gezegd Colmschate. Bij de bushalte stonden weer een aantal personen te wachten, eindelijk kwam de bus eraan. Omdat wij de laatsten waren gingen we direct de snelweg op. Het was 8.30 uur toen we vertrokken en na een voorspoedige reis kwamen we om 10.25 uur in Colmschate aan. Het was al echt broeierig warm aan het worden, maar we gingen zo snel mogelijk van start.

 

We – Terry, Gwendolyn. Huub en ikzelf – zouden voor de 20 km gaan. Na een tijdje gingen Gwendolyn en Terry een beetje harder lopen en zagen we hen in de verte gaan. We liepen eerst door het Essenerveld met heel veel verschillende huizen en villa’s maar ook veel sociale woningen. De Vinexwijken heeft wel heel veel mooie aangelegde tuinen. Hier begonnen we aan een ellenlange fietspad, maar gelukkig wel mooi. Vroeger waren dat allemaal tiendwegen. Halverwege de wijk zagen wij een vrouw naderen met 2 kinderen, eentje fietste en een zat achterop. Toen viel de vrouw met fiets en al omver wat heel veel gehuil gaf. Maar na wat gesust te hebben liepen we verder door de wijk Vijfhoek tot aan het einde van het fietspad waar we linksaf moesten over een hoge fietsbrug. Bij de stoplichten rechtsaf liepen we de plaats Schalkhaar in met weer hele mooie tuinen en huizen. Daarna liepen we door het gehucht Frieswijck dat bekend staat om zijn bedevaartsplaats. In de middeleeuwen was Frieswijck een bekend bedevaartsoord nl. “De Heilige Boom met een Mariabeeld!” Sinds 12 september 1954 is het beeld geplaatst in de kerk van Schalkhaar en vanaf die tijd een bedevaartsoord voor Onze Lieve Vrouwe van Frieswijck. Omdat Schalkhaar vroeger een legerplaats was wat nog te zien was aan de 2 pilaren die er stonden, is het nu een asielzoekerscentrum.

 

We liepen nu linksaf de Wechelerweg op dit was weer een mooi slingerend lang fietspad. Dit terrein was vroeger het exercitieterrein van de militairen, dat kon je nog wel een beetje merken aan de vlaktes die je af en toe nog zag. Na dit fietspad staken we de voorrangsweg over en liepen we in de gemeente Diepenveen. Daar zag ik op een bushalte staan Crematorium. Ik keek dus om en zag een onooglijk klein gebouw wat het crematorium voorstelde. Aan het eind van de Veldhuizerweg stond er een hoeve genaamd “De Erve”. Daar was de rust. Hier zaten nogal wat leden van ons te rusten. Deze hoeve lag aan de rand van een bospartij genaamd het Kolkbos. Daarna weer terug naar Schalkhaar waar we weer door een parkachtig gebied liepen dat heette ironisch “Het Park Brabant”. Verder gegaan alwaar we bij de 2e rotonde rechtsaf moesten en je raad het al alweer een lang fietspad. Op een gegeven moment moesten we links aanhouden en gingen we over de brug van het Overijsselsch Kanaal. Daarna moesten we linksaf het fietspad blijven volgen  langs het water om een eind verderop weer het kanaal over te steken en een hoge trap op naar de fietsbrug. Onderaan die brug rechtsaf de Colmschaatsestraatweg blijven volgen en bij Huize Bolkert rechtsaf te gaan. Daarna langs een klein hertenkampje vervolgden we weer de weg. Hier liepen we in een mooi park dat heette Het Gooikerpark. Via de Stationsweg kwamen we weer bij het Hof van Colmschate aan.

 

Ik heb geen spijt gehad van deze dag. We hebben deze dag zeker net zoveel mooie bloesembomen gezien als al diegene die naar Geldermalsen zijn geweest. Het was wel een mooie lange dag maar wel met velerlei soorten bloesembomen overal om je heen. Maar ja, je moet het ook allemaal zien. Moe en voldaan kwamen we om ongeveer 3 uur bij de finish aan alwaar de bus precies op tijd weer vertrok richting Breda waar we om 17.50 uur aan kwamen.

W:A:N. de LAAR