2011-12-03 Geldermalsen

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Een natte wandeltocht vanuit Geldermalsen

Zaterdag 3 december 2011 ging WIEGO met 35 deelnemers naar Geldermalsen om daar deel te nemen aan de 1e tocht van de 36e Winterserie van Cwsv. Prinses Marijke aldaar. In eerste instantie zouden er veel meer leden meegaan, maar een 12-tal leden, die zich reeds hadden aangemeld of hadden aangegeven mee te gaan zegden alsnog af vanwege sinterklaasactiviteiten. De bus kwam mooi op tijd in Geldermalsen aan, zodat iedereen de tijd had om eerst wat te drinken of direct van start te gaan. Tijdens de rit naar Geldermalsen waren er al meerdere buien gevallen, maar bij het uitstappen was het even droog. Toch trok iedereen alvast zijn regenjas aan. En dat bleek onderweg vaak nodig te zijn. De startlocatie – gebouw De Wandelaar aan de Kostverlorenkade – werd aan de achterzijde verlaten, waarna Geldermalsen in oostelijke richting werd doorkruist. Onder het lopen vielen de verschillende tijdvakken op waarin de huizen waren gebouwd. Na het kruisen van de randweg (met verkeersregelaars die ook de regen moesten verduren) werd de Lingedijk een tijdje gevolgd. Nadat de 5 km-afstand ons verlaten had, werd de rivier De Linge gekruist. Op dat punt was De Linge echt geen rivier meer voor de scheepvaart. Deze zou trouwens belemmerd worden door een aanwezige stuw. De 10 km-afstand had ons inmiddels ook al verlaten en het parkoers voerde ons richting Erichem. Dat plaatsje werd wel aangedaan door de 15 km-afstand, maar de afstand 25 km ging er ruim omheen. Op de Hoge Kornseweg kwam de 25 km-afstand weer samen met ons en even later werd de eerste rust in een boerenschuur bereikt. Hier was ook gevestigd Marijke’s Fruitkorfje, waar de wandelaars via een winterserie-actie bepaalde sappen en fruit konden kopen die gratis op de startlocatie werden afgegeven. Hiervan werd door diverse leden gebruik gemaakt.

Bij binnenkomst kwam gelukkig net verse koffie, want de oude was inmiddels op. Hoe nat het buiten was, bleek wel uit het feit dat zelfs bepaalde vogels vlakbij de wandelaars in de schuur kwamen schuilen. Na de rust voerde de route van de 25 km-afstand door het open buitengebied zonder mogelijkheid om te schuilen tegen de regen, die juist daar in alle hevigheid losbarste. Sommige wandelaars wilden dan ook opgeven, maar gelukkig werd het weer droger toen De Linge werd bereikt. Via een mooi maar smal wandelpad langs deze rivier werd het vestingplaatsje Buren bereikt. Hier werd over de wallen langs de walmolen gelopen, alvorens Buren ingegaan werd. Dat was maar voor even, want via de Buitenpoort werd Buren weer verlaten en kwam men bij de volgende rust in De Pannenkoekenbakker. Hier waren onder meer 31 soorten spekpannenkoeken te bestellen, 30 soorten kaaspannenkoeken, 101 soorten zoete pannenkoeken, maar ook pizzapannenkoeken. Gezien de regen hielden wij het maar op warme koffie. Inmiddels was het buiten droog geworden en dat bleek het tot het einde van de tocht te blijven. Na het kruisen van de provinciale weg liep men over het terrein van het voormalige weeshuis dat destijds gesticht is door de koninklijke familie. Als enig herkenningspunt stond er een paal die het terrein afgebakende. De route voerde ons naar en door Buurmalsen en naar en door Tricht over de Lingedijk terug naar Geldermalsen. Wel moesten we eerst via de verkeersbrug De Linge oversteken, maar toen waren we ook snel in het centrum van Geldermalsen, waar we verschillende winkelende leden tegenkwamen. Bij het afmelden op het startbureau kreeg iedereen als beloning een appel. Keurig op tijd werd met de bus de terugreis naar Breda gedaan, waarna iedereen thuis verder kon gaan met de voorbereidingen van het sinterklaasfestijn.

Sandy