2012-03-17 Winterserietocht te Leerdam

Winterserietocht van Wsv. Prins Bernhard te Leerdam

Op zaterdag 17 maart jl. ging WIEGO met de bus met 40 wandelaars naar Leerdam om daar deel te nemen aan de derde en laatste Winterserietocht van dit seizoen van de plaatselijke wandelsportvereniging “Prins Bernhard. De start was in het inmiddels bekende gebouw Patrimonium aan de Jeekelstraat. Na de inschrijving en – eventueel – een kop koffie of wat anders vertrokken successievelijk de deelnemers van WIEGO aan hun 10, 15, 20 of 30 km-wandeltocht.

De route leidde direct naar de dijk langs de rivier De Linge en langs de stenen wal en de haven van Leerdam. Daarna kwam men op de Lingedijk en liep men naar en door Acqouy over een smalle maar rustige dijk en kon de kerk van Acquoy met zijn aparte toren van alle kanten worden bekeken, Voorbij Acquoy liep men door de tunnel onder de provinciale weg, waarna de pijlen voor wat verwarring zorgden. Maar het was al snel duidelijk en het parkoers leidde richting Schoonrewoerd. De spoorlijn Dordrecht – Geldermalsen werd gekruist middels een tunnel en daar kon ook een blijk geworpen worden op een voormalig militair verdedigingswerk van de Hollandse Waterlinie. Hierna ging men door weilanden (natuurgebied) en langs een beekje naar de eerste rust: De Kooise Camping. Hier zaten al meerdere leden van WIEGO van hun rust in het zonnetje te genieten.

Na de rust wandelde men door een boerenstal met onder meer geiten naar de Diefdijk die een eind gevolgd werd langs het Wiel van Bassa (een waterplas). Daarna moest men de dijk af via een betonnen trap en over een betonnen looppad weer een weiland (natuurgebied) in. Een paar kilometer verderop moest de Diefdijk worden overgestoken en liep men over een smal en modderig pad door een bospartij naar weer een nieuw natuurgebied. Dit was aangelegd na de verbreding van de snelweg Utrecht – Den Bosch, waar we vlak langs liepen. Na dit natuurgebied liepen we door een doorgesneden bunker de dijk op en kwamen in het dorp Zijderveld. Dit liepen we helemaal door en daarna volgend we de oude kronkelige weg naar Schoonewoerd. Hier was onze tweede rustmogelijkheid in Café De Zwaan, waar we dus even gebruik van maakten. Hier ontmoeten we ook onze bekende wandelvriend Johan Hut uit Haarlem, die meteen propaganda maakte voor de wandeltocht van zijn vereniging De Stekende Muggen uit Haarlem.

Na de rust liep men Schoenewoerd direct weer uit en passeerde daarbij een basisschool met twee (onbemande) ooievaarsnesten. Voor het Wiel van Bassa (inderdaad hetzelfde) werd de inmiddels bekende Diefdijk weer bereikt die gevolgd werd richting Leerdam. Op deze dijk werd een oude man, die in een langzaam tempo de 10 km liep, ingehaald. Deze zelfde man hadden wij al eerder gezien bij de tunnel onder de spoorlijn. Vóór de bebouwde kom van Leerdam ging het rechtsaf langs een tuincentrum en daarna door en langs een nieuwbouwwijk. Hier voelden wij de eerste spatjes regen, maar daar bleef het bij. Tenslotte werd de overweg in de spoorlijn Dordrecht – Geldermalsen weer overgestoken en waren we na een paar honderd meter bij de finish. Hier kregen wij ook nog een speciale herinnering vanwege het 75-jarig bestaan van Wsv. Prins Bernhard in 2011. Onze 30 kilometer zaten er weer op. De andere deelnemers zaten binnen al meer smart op ons te wachten. Maar eerst werd de dorstige keel gesmeerd voordat we naar de bus liepen die ons na een mooie wandeltocht weer snel en veilig naar Breda bracht.

Bernard Prins.