2012-05-20 muggentocht te Haarlem

De 1ste natuurlijke Muggentocht in Bloemendaal.

Op zondag 20 mei zijn we met de bus richting Haarlem gereden. Voor mij een omgeving waar ik nog nooit eerder ben geweest. De start was bij de kunstijsbaan in Haarlem (aan de rand van Bloemendaal). Eerst even een kopje koffie drinken voordat we op pad gaan. Samen met Frans, Adri, Jopie en Anja ben ik 15 km gaan lopen. Eigenlijk wilde ik 20 km gaan lopen, maar die stond niet op het programma. Er waren 4 afstanden (5-10-15 en 25 km).

De eerste kilometers gingen door Bloemendaal. Er was al snel een rust bij een hockeyvereniging. Daar was ook een hardloopwedstrijd. Even uitkijken met oversteken. Na een korte stop zijn we het duinengebied ingelopen. Dit gebied bevindt zich in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Als snel heb ik mijn fototoestel uit de tas gehaald. Er was zoveel te zien. Het begon al met een grote witte slak (de wijngaardslak). Zoiets had ik nog niet eerder gezien. Ook stonden de meidoorns in bloei. Mooie paden door de duinen met verschillende uitzichtpunten. Het eerste uitzichtpunt was Starreberg. Daar zijn we even gaan eten en foto’s maken. Er stonden allerlei bankjes. Plaats genoeg voor de vele wandelaars die er passeerden. Verderop kwamen we een schaapsherder tegen met veel schapen die in de duinen konden grazen. Het was een route met klimmen en dalen. Onderweg kwamen we ook nog Schotse Hooglanders tegen. Je mocht ze niet aaien en voeren, maar je kon er wel dichtbij komen. Na de samenkomst met de 25 km kwamen we bij een groot meer (’t Wed). Het is een recreatiegebied waar je in de zomer lekker kunt zwemmen. Je liep om het meer heen. Bij kiosk De Duinroos hebben we een ijsje genomen. Hierna verlieten we het Nationaal Park. De volgende rust was bij een tenniscentrum. Hierna liepen we een stukje door Overveen. Om vervolgens weer door te lopen naar Bloemendaal. Rond 4 uur waren we weer terug bij de ijsbaan. We hebben het gewoon lekker rustig aangedaan. We hadden genoeg tijd om van de natuur te genieten. Het weer werkte zeker mee. Op een paar spatjes na was het mooi zonnig en zelf warm weer. De mensen die 25 km hebben gelopen, hebben de zee ook nog gezien. Ik ben dol op de zee, dus ik vond het wel jammer dat we er niet zijn geweest. Maar het was een erg leuke tocht. Ik heb alleen maar positieve berichten gehoord. Een tocht om te onthouden en eventueel in de volgende jaren weer eens te lopen. Om half 5 bracht Piet ons met de bus weer terug naar Breda en Etten-Leur.

Carla Spierings