2012-09-01 Airborn wandeltocht

Airbornwandeltocht te Oosterbeek

Op 1 september ging WIEGO met 50 deelnemers naar Oosterbeek. In de bus hoorde ik dat het al voor de 25e keer was dat WIEGO aan deze tocht deelnam. Na afloop werden dan ook een aantal vleugeltjes uitgedeeld aan hen die al meer dan 20 keer deze tocht hadden gemaakt. De wandeling is dan ook een vast punt in het jaarlijks wandelprogramma.

De zon scheen, het was niet te warm zodat het wandelen weer een heerlijke ontspanning was. Deze tocht is een herinnering aan de slag om Arnhem in de 2e wereldoorlog. In de bus krijgen we veel informatie hierover. Een beschrijving van de tocht is op deze plaats dan ook niet nodig. Voor diegene die nog nooit is mee geweest noem ik de plaatsen die een rol in deze slag speelde en waar de wandelaars langs kwamen. 1e Hotel Hartenstein hoofdkwartier van de commandant van de 1e Airborndivisie. 2e De Airborn begraafplaats waar 1750 Britse en Poolse militairen hun laatste rustplaats vonden. 3e De bossen van “Bilderberg” waar hevig is gevochten. 4e De landingsterreinen van Wolfheze, Heelsum en Renkum waar de soldaten werden gedropt. 5e De Oude Kerk in Oosterbeek, het laatste stukje waar de Engelsen nog stand hielden voor ze de Nederrijn over staken op de terugtocht. In deze kerk bleven de gewonden met het verplegend personeel en de geestelijken achter en werden later krijgsgevangen gemaakt. Precies op schema vertrokken we weer uit Oosterbeek om 5 uur. En waren op de aangegeven tijd in Breda en Etten-Leur. Het aantal deelnemers aan de Airborntocht was 33.689.

Arie de Bloeme.