2012-09-08 polentocht te Driel

Polentocht te Driel

Op 8 septeber gingen Martha en deze schrijver op tijd uit Etten-Leur naar Driel. Hier liepen we de Polentocht. Er kon gekozen worden tussen 5-10-15-25 en de 30 Km. Wij deden de 15 Km, wat in werkelijkheid 17 Km bleek te zijn.

Gestart loop je eerst over de dijk langs de Nederrijn, via de verkeersbrug die WIEGO op weg naar Oosterbeek ook gaat. Na de brug wandel je dan in de bossen van Doorwerth. Hier heeft de wandelsportvereniging een tocht uitgezet over brede en smalle paadjes, midden door de mooie bossen daar. Er zitten best wel pittige hoogteverschillen in deze tocht. Ook loop je om kasteel Doorwerth heen. Het laatste gaat de weg weer langs de Nederrijn met de stuw. Dan steek je met het pontje over het water, overtocht is bij de inschrijving inbegrepen. Ook deze zaterdag was het prima wandelweer.

Deze Polentocht heeft ook met de slag om Arnhem te maken. De wandelkoerier is geen geschiedenisboekje en het zou te veel papier vragen om ook dit verhaal uit de 2e wereldoorlog hier te beschrijven. Ik noem de monumenten waar je als wandelaar langs komt. 1e Monument van 7e Bataljon van het Royal Hampshire Regiment. 2e Monument van de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie. 3e Het Engineersmonument herinnert aan de Britse en Canadeese geniesoldaten die in de nacht van 25 op 26 Sept. 1944 bijna 2400 Britse en Poolse soldaten in veiligheid brachten. ‘zie Airborntocht ‘4e Landingsterrein van de Polen. 5e Gedenksteen van met afbeelding van Majoor Generaal Stanislaw Sosabowski commandant van de Poolse luchtlandingstroepen. 6e Polenmonument in Driel.

Na afloop is er voor de 1e deelneming een medaille met afbeelding van Sosabowski. De 2e tot 4e keer een speld van het embleem van de 1e Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade met cijfer. Voor de 5e deelneming een medaille met afbeelding van Mevr. Cora Balussen, de Moeder van de Polen. Wil je meer weten vraag het maar aan mij op een wandeling. Deze tocht viel zo goed in de smaak bij Martha dat ze ook volgend jaar weer mee wil. Aan deze wandeling deden 852 deelnemers mee.

Arie de Bloeme.