2012-04-14 Hardinxveld-Giessendam 2

Dirk IV te Hoornaar

Op 14 april 2012 deed WIEGO mee aan de Merwedetocht vanuit Hardinxveld-Giessendam. De leden die de afstand 30 km liepen kwamen daarbij door het plaatsje Hoornaar, waar ook een rust was. Bij binnenkomst van het dorp viel een kunstzinnige koe of stier langs de kant van de weg op. Verderop in het centrum was het Dirk IV plein. De gedachte aan één van de Hollandse graven was de eerste gedachte. Maar er stond ook het standbeeld van een levensgrootte stier en dat bleek Dirk IV te zijn. Dirk IV mag gezien worden als de grondlegger van de rundveefokkerij in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden werd op 29 januari 1910 geboren in Waddinxveen.

In 1911 werd Dirk IV aangekocht door de Hoornaarse fokvereniging Verbetering Zij Ons Doel (VZOD) en bleek een zeer goede investering. Zo zorgde het dier voor veel nakomelingen, die veelvuldig prijzen in de wacht sleepten. Hierdoor werd Hoornaar bekend in fokkerswereld in binnen – en buitenland. De jaarlijkse Fokveedag Boerenlandfeest is een belangrijk evenement voor Hoornaar en wordt traditiegetrouw gehouden op de eerste zaterdag van de maand oktober. Het streekevenement trekt altijd vele duizenden bezoekers. Dirk IV overleed in 1921. Het bronzen beeld van Dirk IV is gemaakt door beeldhouwer Marcus Ravenswaaij (Gorinchem 1925 – Hoogblokland 2003). Hij werd in de periode 1955-1975 beschouwd als stadsbeeldhouwer van Gorinchem en huwde in 1971 met Marijke Deege. Het beeld werd op 3 oktober 1981 onthuld door Prins Bernhard en stond oorspronkelijk op de kruising Hoge Giessen/Dorpsweg. Op 19 april 2008, de Fokveedag, is het Dirk IV plein officieel geopend door de burgemeester van Giessenlanden en is het beeld naar zijn nieuwe plaats gebracht. Op een ‘vlaai’ bij een achterpoot staat de tekst: “dirk IV een groot stamvader 1910-1921