2012-12-01 Wandeltocht Leusden deel 2

WIEGO wandelt Sint Nicolaastocht te Leusden

Op 1 december 2012 nam Wandelsportvereniging WIEGO met 35 wandelaars deel aan de Sint Nicolaastocht in Leusden (bij Amersfoort). Deze tocht wordt georganiseerd door de SGWB. Dat is de Sticht Gooise Wandelsport Bond, een regionale bond van de NWB (Nederlandse Wandelsport Bond) voor de provincie Utrecht en ’t Gooi. De SGWB organiseert meerdere tochten omdat in het verleden diverse organiserende vereniging gingen stoppen met een tocht vanwege opheffing of te weinig (vaak oude) leden. Bij aankomst was het een drukte van belang. Gedacht werd dat dit kwam omdat de starttijd om 10 uur was, maar ipv de normale ca 250 à 300 deelnemers waren er (zo bleek na afloop) 470 wandelaars, die men daarom al vanaf half tien had laten starten. Vooral de afstand 15 km was in trek, want de beschrijvingen waren op en werden bijgemaakt. Behalve WIEGO was er ook Wsv. DES uit Rotterdam met 24 leden en Wsv. DDV uit Dordrecht met ca. 25 leden.

Maar even na kwart over tien vertrokken de eerste wandelaars van WIEGO vanaf de kantine van KC Antilopen op het sportpark aan de rand van Leusden voor hun tocht. Men wandelde eerst via een kleine omweg naar landgoed Lockhorst en kruiste daarna eerste de Heiligenbergerbeek en verderop de voormalige spoorlijn van Amersfoort naar Woudenberg. Hierna liep men even langs de Arnhemseweg om deze verderop over te steken en via een modderig pad de bossen van landgoed Den Treek Henschoten in te gaan. Na ruim 4 km kwam men bij het kamphuis in aanbouw van YMCA, waar een verzorgingspost van de wandelorganisatie met koffie ed stond. Hierna wandelde men weer verder door de bossen van het landgoed waarbij het landhuis Den Treek ook gepasseerd werd. Gelukkig was het parkoers goed voorzien van pijlen, want een paar maal liet de beschrijving de wandelaars in de steek. Op ongeveer 17 km van de route was men weer terug bij de verzorgingspost waar het nog steeds een drukte van belang was. De koffie was wel wat duurder dan we gewent zijn, maar er was dan ook een gevulde heer of een stroopwafel bij. Hierna voerde het parkoers de wandelaars weer terug naar de finish, waarbij de eerdergenoemde spoorlijn op een wat ongebruikelijke wijze werd overgestoken en daarna een stuk langs de Heiligenbergerbeek werd gelopen tot landgoed Lockhorst. Daarna werd het fietspad langs de weg naar Amersfoort gevolgd tot de finish in de sportkantine. Sint Nicolaas was niet aanwezig, die had het te druk, maar Piet Marco had gezorgd dat er pepernoten in overvloed waren en iedere deelnemer kreeg ook nog een bakje erwtensoep. De wandelaars van WIEGO hadden een gelukkige dag, want tijdens de rit naar Leusden had het geregend en direct na vertrek met de bus uit Leusden regende het weer, maar de hele wandeling lang was het droog gebleven. Iedereen was het er na afloop over eens dat het een hele mooie wandeltocht was geweest waar ze graag nog een keer naar toe zouden gaan.

Hans van der Bruggen.