2013-09-30 Overlijden Ad van de List

AD VAN DER LIST

14 november 1943 – 30 september 2013

Nooit zullen de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse Ad van der List meer tegenkomen bij de soeppost van de Bredase Wandelverzorging “De Sprong”. Nooit zullen de deelnemers aan één van de wandeltochten die WIEGO organiseert een routebeschrijving krijgen van Ad van der List. Ad (Adrianus Martinus) is toch nog onverwacht overleden op 30 september jl. op 69-jarige leeftijd.

Ad was een bekende Bredanaar. Destijds vanwege zijn werk bij de gemeente Breda, maar ook door zijn bezigheden voor het voetbal en de wandelsport. Ad was een NAC-aanhanger pur sang. Hij bezocht niet alleen de thuiswedstrijden van zijn cluppie, maar ging bijvoorbeeld ook mee naar de het voormalige Oost-Duitsland, waar een langdurige vriendschap ontstond met een medewerker van het trambedrijf te Plauen. Ook was hij medeorganisator en scheidsrechter bij het buurtstraatvoetbaltoernooi in het Westeinde, de wijk waar Ad is geboren en opgegroeid. Ad was een Bredanaar in hart en ziel. Hij heeft een tijd in Etten-Leur gewoond met zijn vrouw Riet, maar trok toch naar Breda en dan met name naar de volkswijken Westeinde en Tuinzigt.

Ad is, met een korte onderbreking, meer dan 30  jaar lid geweest van WIEGO, waarvan een groot deel als bestuurslid (vicevoorzitter). Daardoor heeft Ad ook zijn vrouw Riet ontmoet. Die woonde destijds  met haar beide zonen Mark en Edwin in Etten-Leur en zij werd via een kennis, die al lid was van onze vereniging, eveneens lid. Zij zijn meer dan 25 jaar getrouwd geweest en hadden inmiddels een schoondochter (Bianca) en twee kleinkinderen (Levi en Devon). Nadat Ton Melis meer dan 20 jaar geleden begonnen was met het verzorgen van Bredanaars tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, betrok hij ook Christ Stuifmeel en Ad erbij. Jammer genoeg ging het mis na een aantal jaren, het zag er naar uit de verzorging verleden tijd was. Mede op aandringen van de Bredase wandelsportverenigingen en in het begin ook met hun hulp zijn Ad en Christ met onder meer Chiel Willegers toch doorgegaan.

Vanwege zijn altijd grote inzet voor onze vereniging en de wandelsport is Ad een aantal jaren geleden benoemd tot erelid van WIEGO. Iets wat hem zeker toekwam. Van Christ Stuifmeel hebben wij een aantal jaren geleden al plotseling afscheid moeten nemen. En nu is ook Ad veel te vroeg van ons heen gegaan. Bij Ad werd zo’n acht jaar geleden kanker ontdekt. Hij kreeg te horen dat de artsen hem nog maar twee à drie jaar gaven. Uiteindelijk heeft Ad veel langer van het leven en zijn gezin mogen genieten. Zoals Ad zelf zei: in leef in reservetijd. Ad is niet meer onder ons, en wij zullen hem missen, maar wij zullen ook steeds aan hem blijven denken. Wij wensen zijn vrouw Riet, zijn beide zonen Edwin en Mark, zijn schoondochter Bianca en zijn beide kleinkinderen Levi en Devon heel veel sterkte met het verwerken van dit zware verlies en hopen dat zij kracht kunnen putten uit de vele en mooie herinneringen aan Ad van der List, een echt Bredaas icoon.