2014-07-08 61e Vierdaagse Apeldoorn

Dit jaar mocht ik voor de 7e keer hier de vierdaagse uitlopen. Zo ver ik mij herinner stond er nog nooit iets over in de KOERIER. Nu dan een iets uitgebreider verslag over deze wandeltocht. Er mogen maar 5000 deelnemers hier aan mee doen, omdat er veel gelopen wordt over terreinen van particulieren en stichtingen. Die willen geen massa’s mensen over hun gebied hebben lopen. Door het grote aantal vierdaagsen van tegenwoordig, is de laatste jaren een  aantal van 3000 deelnemers heel stabiel. Het terrein waar over gelopen wordt is ongeveer 90% bos-, heide-, zand-, gras-, en soms smalle paden waar je achter elkaar moet lopen – tussen bomen door – een zandheuvel op en weer af. Slechts af en toe een rijwielpad of gedeelte van een bewoonde wijk.

De start is op de terreinen van de V.V. “Victoria Boys”. Helemaal aan de buitenkant van Apeldoorn. Daar aan de rand van het ORDERBOS bevinden zich veel sportcomplexen. Vanuit de start gelijk het bos in. Elke dag een andere richting. De deelnemers overnachten in hotels of kamperen in de directe omgeving van Apeldoorn. Heel veel komen op de fiets naar de start. Maar ook met de auto. Nu liggen die sportvelden wel aan een woonwijk. Dat gaf problemen met de bewoners die konden hun auto niet meer kwijt door de lopers die hun auto daar parkeerden .Dat is jaren geleden goed opgelost. Tijdens de vierdaagse is de wijk afgezet met een hek en verkeersregelaars. De lopers worden naar speciale parkeerplaatsen verwezen bij de sportvelden. Start je vroeg dan staat je auto dicht bij de startplaats, ben je later dan parkeer je al gauw 800 meter verder. Tot vorig jaar reed er een speciale bus voor de lopers van het station rechtstreeks naar de start en later op de middag weer terug. Voor 10 euro was je 4 dagen vlak bij de start. Is over nu. De organisatie moest 2000 euro op dit vervoer toeleggen. Voor mij jammer, want Martha en ik logeren bij onze schoonzus, die slechts 7 minuten lopen van het station vandaan woont. Voor de 20 km. die ik loop is de start om 8.30 uur. Dat betekent ook voor mij die 800 meter lopen  naar de start.

De afstanden zijn 20-30-40-50 km. Sinds dit jaar is er ook de 12 km. bij gekomen. En ook nieuw dat je nu per dag kan inschrijven. Over de omgeving van Apeldoorn hoeft hier niet veel gezegd te worden. Midden op de Veluwe. Met het kroondomein “HET LOO“. Bossen van “HET GELDERS LANDSCHAP“. Een blik op de kaart leert dat “de groenste vierdaagse van Nederland“ een juiste naam is. De routes verrassen je elke dag. Alle vormen van bos kom je tegen. Met mooi weer  elke dag een plezier om aan de start te beginnen.

Maar dit jaar hadden we pech. Maandag bij het afhalen van de startkaart volop zon. Dinsdag bij de start al een miezerregen, dus gelijk de poncho aan. Die is de hele dag niet meer uit geweest. Woensdag ook, maar nu een aardige regenbui voor de hele dag. Stel je voor 3000 paar wandelschoenen over bospaden die veranderen in flinke modderpaden. Geen boom of struik gezien. Op letten waar je de voeten zet anders glij je uit en lig je in de modder. Bij de rustpunten ook in het bos staan altijd diverse horeca auto’s. Normaal is het daar heel druk .Maar nu met al dat water, een enkeling die daar wat kocht. Daar heeft geld bij gemoeten. Zelf heb ik de 1e dag de 20 km achterelkaar doorgelopen en pas terug bij de start de inwendige mens voorzien van brandstof. Op het startterrein staat ook een hele grote tent waar horeca in is. De 2e dag was de route anders dan vorige jaren. Midden in het bos kwamen we bij een groot hotel met restaurant. “PARC SPELDERHOLT“. Er stond een bord met Welkom en Koffie. Zelfs een mevrouw in regencape die zei dat we welkom waren. Dus ik ook naar binnen. De hal lag vol met regenkleding. Een heel mooi interieur. Van medewandelaar hoorde ik dat dit vroeger een onderzoekscentrum van de pluimveesector was. Totaal vervallen, heeft de Joop van de Ende Foundation dit gekocht . Na een wel grondige verbouwing staat er nu een supermooi  hotel-restaurant. Hier krijgen mensen met een beperking een 2 of 3-jarige interne opleiding om in de horeca te gaan werken. Voor 4.50 euro had ik hier een compleet aangeklede soep. Waar ik in Amstelveen toen 8 euro voor moest betalen. Wel, ze deden heel goede zaken, in een ogenblik zat de zaak vol. Hoor je ook eens wat anders dan de Joop van de grote producties. Voor mij mag de route ook volgend jaar hier weer langs gaan. De 3e en de 4e dag was er volop zon en was de regen van de eerste 2 dagen zo vergeten. Een heel mooi stuk was ook toen we uit het bos met een kleine klim een spoordijk op gingen. We liepen op een smal pad langs de spoorlijn. Op dat gedeelte was de spoorweg verdiept uitgegraven in de Veluwe. Je had uitzicht over deze spoorweg en zag aan de andere kant hoe het landschap zich verder uitstrekte. Een heel lang eind genieten. Direct daarna het Kroondomein weer in. Op de laatste dag was de rust ook veranderd. Niet in het bos maar op het terrein van HET LEGER DES HEILS in Uchelen. Het Leger heeft hier een groot kloostercomplex gekocht. Hier vinden alle activiteiten plaats die we van het Leger des Heils wel kennen. Er wordt o.a. van steigerhout tuinmeubelen gemaakt, en deze mannen leren zo weer een vak om in de maatschappij terug te keren. De horeca stond nu op een vaste ondergrond. Er was een bandje met zangeres, er werden streekproducten aangeboden, de kerk was open zodat je even een moment van rust kon nemen. Een hele goede greep deze verandering. Ook de route terug naar de start was daardoor weer nieuw.

De intocht bij de 4e dag is in Apeldoorn wel anders dan in Nijmegen. Zoals gezegd helemaal aan de rand van Apeldoorn. 90 % van de Apeldoorners weet niet eens dat er een vierdaagse is in hun woonplaats. Er staan alleen familie en vrienden bij de binnenkomst. Een draaiorgel maakt muziek – in de tent zingt het Apeldoorns zwanen en tranenkoor – een D.J. wisselt dat af. Allemaal kleinschalig maar wel heel gezellig. Bij de inschrijftafel kreeg ik de gesp met een 7 erop, en na een biertje ging ik weer terug naar het logeeradres. Weer 81,9 km getraind voor Nijmegen. Na 8 jaar bleek de heuptas echt op te zijn na deze 4 dagen. In Nijmegen toen gelijk maar de nieuwste moderne rits heuptas van Hi-Tec gekocht kan ik er weer even tegen.

Arie de Bloeme.