2014-12-20 1e Winterserie wandeltocht

Voor Ad Stevens is 40 km wandelen een “tussenafstandje”

(uit: BN/De Stem van 23 december 2014)

Het KNMI pakt voor zaterdag 20 december stevig uit met storm, windstoten, volop regen en striemende hagel. Wat ongelegen komt de weersvoorspelling voor WIEGO, de afkorting van Wandelen Is Een Gezonde Ontspanning. De club organiseert zijn eerste van vier Winterseriewandeltochten en vreest het ergste. WIEGO ziet ondanks het voorspelde noodweer precies 247 stappers starten en probleemloos finishen.

De 71-jarige Ad Stevens uit Prinsenbeek is de eerste die aankomt na 40 km stevig doorstappen. “Om eerlijk te zijn, ik ben ook eerder dan de rest vertrokken,” zegt hij. “De club vroeg me dat om te kijken of alle uitgezette pijlen nog aan de bomen hingen.” Ad Stevens loopt sowieso graag alleen. De 40 km beschouwt hij als een tussenafstandje. Liever wandelt hij Kennedymarsen met de dubbele afstand. “Ik hou van stevig doorstappen”, zegt hij. “Zeven kilometer per uur. Daarom is zo’n Vierdaagse van Nijmegen niets voor mij. Te kort en te druk. Ik loop daar iedereen zijn schoenen uit te trappen.”
De Prinsenbekenaar begint pas in de pensioenjaren met de wandelsport. Met een perfecte conditie na jaren op de racefiets en met volop ervaring als marathonatleet blijkt de start simpel. Stevens: “Per jaar kom ik aan zo’n drie duizend kilometers.” Hij hoeft ze niet te tellen, want na elke tocht is het bij de finish stempelen. In zijn wandelboekje, waar elke gelopen tocht met afstand wordt bevestigd. “Ik heb twee boekjes per jaar.” Zegt hij. Ook twee paar wandelschoenen per seizoen, want halverwege is zowel de demping als het profiel van het schoeisel verdwenen. “Meer schoenen dan banden“, telt Ad Stevens. “De auto pak ik zelden met die dure benzine.” Veel brandstof heeft hij zelf ook niet nodig. “Voor veertig kilometer wandelen gebruik ik twee krentenbollen en een flaconnetje sinaasappelsap. Voor een Kennedymars eet en drink ik iets meer.” Omdat hij met de fiets van Prinsenbeek is gekomen, trakteert hij zich na zijn tocht op een pijpje pils.
Datzelfde doen ook de Sint Jansstappers uit het Belgische Essen, vaste deelnemers zijn ze van de Winterserietochten van WIEGO. Maar ook zij nemen pas een drankje na de stempels in het wandelboekje. “Eerst doppen en dan pas een trappist”, is ook in Vlaanderen het motto. De andere Winterserietochten van WIEGO zijn op 17 januari, 7 februari en 7 maart. Wie dat niet genoeg vindt, kan ook nog meedoen aan de Oliebollentocht op 3 januari en de Snerttocht op 28 februari.

Peter van Bergen.