2015-03-13 Nieuwtjes over de Nijmeegse Vierdaagse

Interactief fotoboek van Nijmeegse Vierdaagse

Drie Vierdaagse fotografen hebben op 30 november 2014 een interactief fotoboek gepresenteerd in boekhandel Dekker van de Vegt in Nijmegen. De foto’s in het 44 pagina’s tellende boek zijn niet alleen gemaakt door professionals, maar ook door deelnemers en bezoekers. Die konden hun foto’s op een USB-stick meenemen, waarna deze ter plekke in een gepersonaliseerd exemplaar van het boek werden geplaatst. De eerste exemplaren waren voor marsleider Johan Willemstein, recordloper Bert van der Lans (82) uit Nijmegen, die de Vierdaagse 67 keer uitliep, en de jongste Vierdaagse deelnemer ooit op de 50 kilometerafstand, Mischa van Mourik (12) uit Maurik.

Nu ook 55 kilometer bij Vierdaagse Nijmegen

Op 19 december 2014 werd in Nijmegen bekend gemaakt dat De Nijmeegse Vierdaagse in 2016 eenmalig de 55-kilometerafstand krijgt. Dat is ter gelegenheid van de 100e editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Het bestuur van de Vierdaagse meldde al eerder plannen om het jubileum luister bij te zetten met een langere wandelafstand. Gevolg is dat het wandellegioen nu op de tweede dag Druten aan kan doen. Daarmee wordt Druten in 2016 eenmalig de dertiende officiële doortochtgemeente van de Vierdaagse. De extra lussen waarmee de routes ten behoeve van de 55-km afstand worden verlengd zijn vooralsnog verder gepland in Driel (gemeente Overbetuwe, de Dag van Elst), in Groesbeek (gemeente Berg en Dal, de Dag van Groesbeek) en in Beers (gemeente Cuijk, de Dag van Cuijk). De 55-kilometerafstand was tot en met 1966 de verplichte Vierdaagse-afstand voor mannen tussen de 19 en 50 jaar oud, nu mag iedereen zich inschrijven voor de afstand.

Parcourswijziging op dag 1 van de Nijmeegse Vierdaagse

De Vierdaagse is dit jaar van 21 tot en met 24 juli. Het parcours is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar. Wel zijn er enkele wijzigingen op dag 1, vanwege bouwwerkzaamheden aan de Waalburg en rond ‘Veur Lent’. Gekeken wordt hoe het wandellegioen op de Dag van Elst het beste over de brug, door Lent en over de Oosterhoutsedijk geleid kan worden.

‘Vliegende brigade’ jaagt op zwartloper Vierdaagse

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse gaat dit jaar de controles langs de routes aanscherpen. Er worden meer vliegende brigades ingezet. ‘De afgelopen jaren zien we een toename van mensen die het niet zo heel nauw nemen met onze reglementen. We horen dat ook uit het wandellegioen terug’, zei marsleider Johan Willemstein op 2 februari 2015 Radio Gelderland. ‘Daardoor gaan we het systeem van controleren een beetje aanpassen. Dat betekent dat we het aantal statische controleposten wat gaan verminderen en meer teams gaan inzetten die als een soort vliegende brigade ineens opduiken, een tijdje hun werk doen en dan weer op een andere locatie opduiken.’ Overigens worden de mobiele teams volgens Willemstein niet alleen ingezet om zwartlopers tegen te gaan. ‘Ook om te garanderen dat de veiligheid op de routes optimaal gewaarborgd blijft en dat er geen mensen met fietsen aan de hand meelopen.’