2015-01-24 12e Winterwandeltocht

12e winterwandeltocht Roosendaal

Na lang twijfelen of ik vandaag zou gaan wandelen, ben ik om 8.45 uur toch vertrokken naar Roosendaal. Vanochtend waarschuwden ze voor ijzel en het had gesneeuwd. Op buienradar gaven ze voor de rest van de dag droog weer aan met zon. De start van de wandeltocht was bij atletiekvereniging Thor, sportpark Vierhoeven. Deze vereniging heeft een eigen wandelafdeling. Na inschrijving ben ik om 9.30 uur vertrokken voor de 25 km. Bij de start kreeg je de route mee van de 17 km. De route van de extra lus werd uitgereikt bij de controlepost.

De route liep door het bos van Visdonk, de Roosendaalsebaan naar het Rucphense bos. Om 10 uur begon de zon te schijnen. In het bos werd veel gebruik gemaakt van het Wandelroutenetwerk Brabant, de groen/gele route. Zelf controleer ik deze route ook in het Mastbos van Breda. De rust en controle was bij gasterij en camping De Posthoorn in Rucphen. Daar heb ik even koffie gedronken. De wandelaars die 17 km liepen, gingen vanuit hier weer terug. Voor de 25 km was er een extra lus uitgezet van 7,8 km. De route ging alleen door het bos- en heidegebied van het Rucphense bos. Sommige paadjes waren wel slecht door de vele regenbuien. Je moest goed uitkijken. Maar er waren ook mooie uitzichten. Ik had mijn fototoestel niet bij me, maar met mijn mobiel heb ik toch wel een paar foto’s gemaakt. Op een gegeven moment liep je op een lang smal pad door de heide. Je kon veel kanten op kijken. Voor de rust liep ik ook langs een dierenparkje. Daar waren witte herten. Mooi om te zien en op de foto vast te leggen. Waarschijnlijk was ik zo onder de indruk van die herten, dat ik even verkeerd liep. De mensen die voor mij liepen, was ik uit het ook verloren en heb niet gezien welke kant ze op gingen. Ik zag een lint en ben dat gaan volgen, op het volgende rode bordje stond niet het nummer waar ik heen moest. Ik ben even teruggelopen, waar ik vandaan kwam en heb het juiste bordje gevonden.

Om 13.10 uur was ik weer terug bij de Posthoorn voor de 2e rust. Even een lekkere kom snert genomen. Daarna weer de route terug. In het bos werd het er niet beter op. Veel boomstammen op het pad en ook veel slechte modderige paden. Het was soms net een survivaltocht. Een voordeel was wel dat de route goed gepijld was. Je had de gekleurde genummerde bordjes rood, geel en wit, net als bij WIEGO, maar ook gebruikten ze linten van de Rabobank. Vooral in het bos waren ze goed aangebracht, zodat je niet fout kon lopen. Samen met de routebeschrijving op papier was het goed te doen. Als je alleen loopt en niemand voor of achter je loopt, vind ik dit wel prettig. Soms voelde ik me net Remy van Alleen op de wereld. Het was volgens mij niet echt druk geweest met wandelaars. Het laatste gedeelte van de route waren voornamelijk zandpaden. Ik liep ook nog langs een manege en de paarden liepen buiten. Je moest vrij dicht langs deze paarden lopen, omdat je echt aan de zijkant van de paden liep. Vervolgens liep je via de Achtmaalsebaan en de Nederheide weer terug naar het bos van Visdonk.

Om 15.15 uur was ik weer aangekomen bij het Thorhonk. Ik heb mijn wandelboekje laten afstempelen, nog wat gedronken en gegeten en vervolgens weer terug gereden naar Etten-Leur. Van de sneeuw van vanmorgen was weinig meer te zien. Het was weer een leuke wandeldag. Zeker de moeite waard om ook eens heen te gaan.

Groeten van Carla Spierings