2016-02-13 Winterserie Wandelvreugd

WINTERSERIE  WANDELVREUGD

Op zaterdag 13 februari gingen we naar Wijk en Aalburg. Voor de sneeuwklokjesroute  Ook met WIEGO zijn we daar geweest, maar dan lopen we bij de andere wandelver. De Vrijbuiters. Dat een niet zo grote gemeente wel 2 wandelverenigingen heeft is nog al wat. Wandelvreugd start bij Café/Cafetaria en Herberg D’N DIJK aan de Maasdijk 113. Na de koffie begonnen we aan de 15 km. Er waren ook afstanden van 2,5-5-10-20 en 25 km. Via wat straten in de dorpskern de weg op naar de Maasdijk. Daar loop je langs de Afgedamde Maas. Via de waterkering De Kromme Nol die bij heel hoog water gesloten kan worden kom je op de Bergsche Maasdijk.

Bij een afrit richting Nederhemert-Zuid, een kleine gemeenschap met een aantal verspreid liggende boerderijen, een kerkje, wat woonhuizen een speeltuin, die alleen open is tussen april en oktober en waarvan bezoek open, maar met een groot park eromheen. Dat park doet de naam van sneeuwklokjesroute alle eer aan. Hele stukken vol van die mooie bloempjes. In dat park heeft Staatsbosbeheer een Blauwe Paaltjes-route uitgezet van 4 km. die we moesten volgen. Je moest daar ook een stuk over een pad langs een landbouwakker. Maar de vele regen had dit grond/grint/zandpad nu verandert in een vette kleipad. Aan de glijsporen kon je zien dat de wandelaars de grootste moeite hadden om op de been te blijven. Ook wij glibberden alle kanten op. Het pad had wel de mooie naam van Moffendijk. Toen we langs de kant gingen lopen bleef de akkergrond weer aan de schoenen plakken. Kreeg je weer hele dikke zolen van. Gelukkig was het maar ongeveer 200 meter. Maar thuis een werk gehad om 2 paar schoenen weer toonbaar te maken. Via de zelfde dijkafgang nu weer naar boven. En dezelfde weg weer terug. Maar nu de hele Maasdijk tot de start. Dat het veel had geregend kon je zien aan de akkers daar stonden enorme waterplassen op. Ook de knotwilgen langs de Maas stonden met de voeten ruim in het water .

Het was prima weer om te lopen. De werkelijke afstand was 13,6 km. Er deden 280 wandelaars mee aan deze tocht. Na het plakplaatje het stem- pel en de medaille zei ik dat we nu 4x dezelfde route hadden gelopen naar het kasteel. Dat was toeval. De 4 winterserie- tochten schuiven ieder jaar 1 maand op en gaan in 4 richtingen. Volgende keer eerst bellen welke kant men heen loopt. Na een beste bak met bruine bonen soep weer naar huis .

Martha en Arie de Bloeme.