2016-02-27 Zuurkooltocht Dordrecht

Zuurkooltocht Dordrecht

Op zaterdag 27 februari stond de Zuurkooltocht in Dordrecht gepland. De weersvoorspellingen voor deze dag waren gunstig. Na een week met regen, hagel en sneeuw zou het zonnig worden en fris. Er waren meerdere wandelaars die hetzelfde idee hadden. Bij aankomst in Dordrecht moest ik eerst zoeken naar een goede parkeerplek. Eenmaal binnen in de kantine van korfbalvereniging Sporting Delta was het erg druk. Ad was ook al aanwezig. Eerst maar even inschrijven en koffie drinken. Net voordat ik wilde vertrekken, kwamen Arie en Martha binnen. Daarna moest ik even in de rij gaan staan voor de routes. Er stond maar één man bij de deur om de diverse routes uit te delen. Je kon 5, 10, 15, 25 en 35 km lopen. Zelf had ik gekozen voor de 25 km. Mijn bedoeling was om deze tocht op tempo te gaan lopen. Dit als training om de 40 km te gaan lopen in het voorjaar.

Om 9.15 uur ben ik gestart. Het eerste deel van de route ging door de woonwijk van Dubbeldam. Daarna liepen we richting de Dordtse Biesbosch. Ik liep over de Oudendijk, de Stevensweg en de Zuidendijk. Bij het voet/fietspad bij de Schenkeldijk kwam me het sportpark mij bekend voor. Hier was ik al eens eerder geweest. In de tijd dat mijn dochter op volleybal zat, heeft ze hier eens een wedstrijd gehad. Wat wel mooi was van deze route, is dat je iedere keer ver kon kijken. Je zag in de verte een rij van wandelaars lopen. Je kon precies zien welke richting je op moest lopen. De eerste rust op 9,5 km was bij Paardenmelkerij De Griendheuvel. Het was er erg druk. Er stond een flinke rij voor de koffie. De mevrouw van de soep stond voor de koffiestand en daar was geen rij. Dus besloot ik maar een tomatensoepje te bestellen. Daarna weer in de rij voor de damestoiletten. Ik was blij om na een half uur weer te kunnen lopen.

Na de rust ging de route verder over de Nieuwe Merwedeweg. Een lange weg die aan het einde een mooi uitzicht bood over de uiterwaarden van de rivier de Merwede. Vervolgens gingen we verder over de Zeedijk en de Zuidendijk naar de tweede rust op 17,5 km. De vereniging SWD had er een tent geplaatst. Bij de inschrijving kreeg iedere deelnemer een muntje mee. Deze kon je inleveren bij deze tent voor een broodje worst met zuurkool. Dat smaakte me goed. Maar ik ben niet weer in de rij gaan staan voor de thee. Ik had zelf ook nog een pakje drinken mee. Alleen werd de rij voor de worst alleen maar langer en langer. Ine en Rita kwamen ook aanlopen en sloten aan bij de rest. Ik ben verder gelopen voor het laatste deel van de route. Onderweg liep ik Anita ook nog achterop. Ze had haar hond ook meegenomen. Ik heb verschillende mensen gesproken tijdens de route. Ook wandelaars die bij onze Wiego-tochten lopen en mij herkenden van de verzorgingsposten.

Om 14.00 uur was ik  terug bij het startbureau. Bij de starttafel hoorde ik dat er 917 deelnemers waren. Dat is een mooi resultaat. Er moet wel gezegd worden, dat er in de omgeving geen wandeltochten waren en het weer had hierbij ook een grote rol. Na afloop nog even wat gedronken en gesproken met een man uit Vianen. Ook deze wandelaar is bekend met onze eigen Wiego-wandeltochten. Het was een erg mooie tocht met leuke panorama’s. Voor mij was het de eerste keer dat ik hier had gelopen en het was zeker de moeite waard
Groeten van Carla Spierings