2016-04-09 Fellenoordtocht

48e Fellenoordtocht – Drunen

Zaterdag 9 april voor mij de eerste keer dat ik deze tocht zal gaan lopen. Volgens de routeplanner maar 29 minuten ver van Etten-Leur. Even voor 7.30 uur de weg op . Vlak na afslag 40 Drunen-West zei de Garmin “bestemming bereikt “.  Opgevangen door de organisatie moesten de auto’s  op een smalle weg gekeerd en aan de kant worden gezet.  Inschrijven in café  “De Westhoek“ waar het al goed druk was . Er kon gelopen worden op de afstanden 5-10-15-20-25-30 en 40 km.  Zelf ging ik voor de 25 km.  Bij de inschrijving kon je gelijk consumptiebonnen kopen voor de 3 wagenrusten die je op die afstand tegen kwam , en waar niet contant betaald kon worden.

Om 8.10 uur ging ik op pad . Na een klein stukje fietspad een brug het kanaal over . En gelijk was je al in het natuurgebied “ DE LOONSE EN DRUNENSE DUINEN“  van Natuurmonumenten . Heel  afwisselend met bos- heide en natuurlijk een flink stuk over de grote zandvlakte die je altijd ziet in natuurfilms over dit gebied .  Verdwalen kon je niet want de route was heel goed gepijld . De routebeschrijving maakte ook gebruik van het landelijk wandelnetwerk wat hier ook is uitgezet. Er was ook een route voor de M.T.B. liefhebbers .

Regelmatig moest je even aan de kant voor de fietsers want ook op die paadjes liepen we . En zoals in elk bos ook de paardenpaadjes waar we gebruik van maakte . De tocht deed me denken aan de Apeldoornse 4 daagse . Net als daar smalle paadjes tussen de bomen door , stijgende en dalende heuveltjes , in rul zand , losse aarde , graspaden en soms een asfaltpad . De zon scheen heerlijk zodat het volop genieten was van de mooie omgeving . De 1e rust was op 7,5 km. Grote tent met banken en tafels waar je even de motor op kon laden . Met Dixi . 

Daarna gingen we de grote zandvlakte op . De 2e rust was op 15,2 km. Bij een mooie witte boerderij met de naam “Fellenoord “. Volgens een bordje wat ik zag kon je hier tekenles en iets met houtbewerken leren . Een loods ingericht met banken en tafels een keuken . Ook buiten kon je heerlijk in de zon zitten. De 3e rust op 19,9 km. Weer precies zoals bij de 1e rust . Tussen de 2e en 3e rust was er ook nog een  café-restaurant “De Rustende Jager“ Ingericht voor de mensen die met het paard de natuur in gingen. Er stonden ook 3 paarden in een speciaal daar voor ingerichte overkapping. Zo heeft dit gebied voor veel sportliefhebbers mogelijk heden .

Na nog een flink stuk fietspad en een dijkje was café “De Westhoek” daar weer het eindpunt . Bij de deur kwam ik Adri en Frans Vincenten tegen die de 15 km. hadden gelopen. Toen ik om 13.15 uur buiten op het terras heerlijk in de zon van een pilsje zat te genieten , tikte Ad Stevens me op de schouder , hij had vanwege de zandvlakte de 30 km. gelopen. Om 14.15 uur was ik weer terug in Etten – Leur. Zeker een wandeltocht om nog eens te lopen.

Arie de Bloeme